Image: FreeDigitalPhotos.net
Olej z pestek dyni dzięki tłoczeniu „na zimno” zachowuje swój pełny skład, a co za tym idzie – również wszystkie wartości odżywcze. Właściwości zdrowotne oleju są nieocenione, dlatego też można go wykorzystać w wielu dziedzinach życia – od medycyny naturalnej, poprzez kulinaria, aż do kosmetyki – niwelując tym samym problemy ze zdrowiem oraz zachowując wigor i pełną sprawność fizyczną.
Wartościowy skład:
Olej z pestek dyni posiada unikalny i niezwykle wartościowy skład, który dostarcza ludzkiemu organizmowi niezbędnych kwasów tłuszczowych, minerałów i witamin.
Oto, co dokładnie olej z pestek dyni skrywa w swym wnętrzu:
·
pełnowartościowe
jedno- i wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-9 np. kwas oleinowy,
omega-3 i omega-6 np. kwas linolowy zapobiegający sklerozie, szczególnie
zalecany w diecie starszych osób), które
są niezwykle istotne dla organizmu, ponieważ stanowią niezbędny element do
budowy witaminy D, hormonów, a także ścianek komórkowych, ponadto
spełniają funkcję transportową enzymatycznych reakcji;
·
kwasy tłuszczowe
nasycone, np. kwas palmitynowy;
·
witaminy:
- E – naturalny antyoksydant,
chroniący komórki przed utleniaczami, ponadto bierze udział w dostarczaniu
składników odżywczych do komórek, wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz
chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem, wykorzystywana
jest też do leczenia męskiej bezpłodności, zaburzeń
mięśniowych, miażdżycy oraz chorób serca;
- B1 (tiamina) – odgrywa zasadniczą
rolę w procesach oddychania tkankowego, głównie w przemianie węglowodanów,
ponadto przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból;
- B2
(ryboflawina) – bierze udział w procesach utleniania i redukcji,
współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
współuczestniczy z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu błon
śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu
pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry, uczestniczy w
przemianach aminokwasów i lipidów, ponadto odgrywa ważną rolę w
funkcjonowaniu narządu wzroku;
- B3 (niacyna) – współdziała w
syntezie i rozkładzie węglowodanów, kwasów tłuszczowych i
aminokwasów oraz w przemianach metabolicznych mających na celu
uwalnianie energii, uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi,
hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków, reguluje poziom cholesterolu we krwi,
rozszerza naczynia krwionośne, oddziałuje korzystnie na system
nerwowy i stan psychiczny, poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów;
- B6
– bierze udział w przemianie aminokwasów, ułatwia ich rozkład,
przemianę tłuszczów i węglowodanów, umożliwia magazynowanie energii,
uczestniczy w tworzeniu enzymów, hormonów, hemoglobiny, ma wpływ
na ciśnienie krwi, skurcze mięśni, pracę serca, prawidłowe funkcjonowanie układu
nerwowego, zwiększa odporność organizmu, łagodzi skutki uboczne leków,
wspomaga leczenie nerek, zmniejsza nadmierne wydalanie kwasu
szczawiowego z moczem, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, pomaga
zwalczać ból i zesztywnienia nadgarstka i dłoni, łagodzi objawy napięcia
przedmiesiączkowego, wspomaga leczenie łojotokowego zapalenia skóry, wypadania
włosów, zapalenia warg i języka, ponadto regularne przyjmowanie dużych dawek
witaminy B6 istotnie zmniejsza ryzyko zapadnięcia na chorobę Parkinsona u
osób palących papieros, odnotowano również korzystny wpływ
połączenia magnez+witamina B6 na zachowanie dzieci z autyzmem;
- H (inaczej B7,
biotyna) – istotna w procesie tworzenia glukozy, syntezy kwasów tłuszczowych
oraz cyklu kwasu cytrynowego, wspomaga również funkcję tarczycy,
przemianę dwutlenku węgla, wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry oraz
włosów, uczestniczy z witaminą K w
syntezie protrombiny (odpowiedzialnej za krzepliwość krwi);
- A (to
zbiorcza nazwa grupy organicznych związków chemicznych – retinoidów, z których
najważniejszy jest retinol) – odgrywa
istotną rolę w odbieraniu bodźców
wzrokowych w siatkówce oka, odpowiada
za integralność błon komórkowych oraz prawidłowe funkcjonowanie komórek tkanki nabłonkowej, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych
komórek organizmu, utrzymuje
prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci, zapewnienia normalny wzrost kości i zębów przez regulację
aktywności komórek tkanki kostnej, chroni nabłonek układu oddechowego przed drobnoustrojami, ponadto odpowiada za prawidłowe
wytwarzanie kolagenu typu IV i fosfatazy zasadowej oraz działa przeciwnowotworowo;
- C (kwas
askorbinowy) – odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego
organizmu, bierze udział
w przemianach tyrozyny, syntezie steroidów
nadnerczowych;
- D – wywiera znaczący wpływ na metabolizm kości,
w okresie rozwojowym ma istotne znaczenie w kształtowaniu się kości i zębów,
pomaga w zwalczaniu próchnicy przez układ odpornościowy, gdyż
aktywuje białka obronne, ma korzystny wpływ na układy nerwowy i mięśniowy, regeneruje
neurony, zwiększa masę mięśniową i siłę mięśni, ma działanie immunomodulujące i
pośrednio przeciwbakteryjne, działa przeciwzapalnie, może zmniejszać ryzyko
zachorowania na grypę, oddziałuje także na układ rozrodczy: zwiększa
spermatogenezę i rozrodczość oraz hamuje rozrost endometrium, ponadto stymuluje
zdolność do regeneracji wątroby;
- K – regulują wytwarzanie protrombiny, zapewnia krzepliwość krwi i powoduje zatrzymanie krwawienia,
zmniejsza nadmierne krwawienia
miesiączkowe, odgrywa rolę w
gospodarce wapniowej i mineralizacji tkanek, hamuje rozwój raka piersi, jajnika,
okrężnicy, żołądka, pęcherzyka
żółciowego, wątroby i nerki;
·
beta-karoten –
przyczynia się między innymi do ochrony przed drobnoustrojami, ma działanie antyoksydacyjne,
a także korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku
i układu odpornościowego;
·
minerały i pierwiastki śladowe:
- żelazo – jest mikroelementem, znajduje
się w wielu ważnych białkach: hemoglobinie, mioglobinie, w tym też w centrach
aktywnych licznych enzymów, powinno się stosować je u osób po
zabiegach operacyjnych z dużą utratą krwi, u osób z krwawieniami z przewodu
pokarmowego, z dróg rodnych, kobiet ciężarnych, karmiących, przy
obfitych menstruacjach, u wcześniaków, u dzieci po konflikcie
serologicznym oraz u osób z zaburzeniami wchłaniania żelaza;
- fluor – w odpowiednich ilościach jest
pierwiastkiem niezbędnym dla prawidłowego rozwoju kości i zębów;
- jod – jest dla człowieka istotnym mikroelementem,
bez jodu niemożliwa jest produkcja w pęcherzykach tarczycy, tyroksyny (T4)
i trójjodotyroniny (T3), niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania
wszystkich komórek organizmu;
- potas – bierze udział w przewodzeniu impulsów przez neuron, podwyższa stopień uwodnienia koloidów komórkowych, stanowi aktywator wielu enzymów;
- wapń
– wchodzi w skład kości, stanowi aktywator enzymatyczny, ma udział w krzepnięciu krwi, w skurczu mięśni
szkieletowych, gładkich i mięśnia sercowego, w reakcjach regeneracji i proliferacji, ponadto obniża stopień uwodnienia koloidów komórkowych;
- magnez
– jony
magnezu odgrywają dużą rolę w utrzymywaniu ciśnienia
osmotycznego krwi i innych tkanek, magnez jest składnikiem kości, obniża
stopień uwodnienia koloidów komórkowych, uczestniczy w przekazywaniu sygnałów w
układzie nerwowym;
- sód –
jony sodu stanowią główny kation zewnątrzkomórkowy i są konieczne do utrzymania
potencjału czynnościowego błon komórkowych, sód bierze udział w
przewodzeniu przez neurony impulsów nerwowych, wpływa na ciśnienie osmotyczne
płynów ustrojowych, a także podwyższa stopień uwodnienia koloidów komórkowych;
- fosfor – jest makroelementem niezbędnym
do funkcjonowania każdej komórki, wchodzi w skład kości, kwasów
nukleinowych oraz wielu związków przekazujących energię na poziomie
molekularnym;
- selen – jest jednym z niezbędnych mikroelementów, konieczny do prawidłowego funkcjonowania
układów enzymatycznych, najważniejszą
jego funkcją jest tworzenie silnego antyutleniacza, enzymu
zwanego peroksydazą glutationową, chroni on czerwone krwinki i błony komórkowe przed szkodliwym
wpływem wolnych rodników, ważny
jest także dla funkcjonowania układu odpornościowego oraz tarczycy, a wraz z innymi przeciwutleniaczami chroni serce przed
działaniem wolnych rodników, pomaga w walce z depresją, przemęczeniem
i nadmierną nerwowością, redukuje
ilość szkodliwych związków przyczyniających się do
powstawania reumatoidalnego zapalenia stawów, zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych w
różnych narządach i tkankach,
zalecany w leczeniu chorób
sercowo-naczyniowych, niepłodności, zapalenia trzustki i astmy;
- cynk – jest jednym z
niezbędnych mikroelementów, obecny w centrach aktywnych wielu enzymów uczestniczących
w różnych procesach, w tym w przemianach metabolicznych, ma wpływ na wszystkie
podstawowe procesy życiowe, bierze udział między innymi w mineralizacji
kości, gojeniu się ran, wpływa na pracę układu odpornościowego, prawidłowe
wydzielanie insuliny przez trzustkę oraz na
stężenie witaminy A i cholesterolu, ma swój udział w
regulacji ciśnienia krwi i rytmu serca, zwiększa produkcję
plemników, działa leczniczo na wrzody żołądka, uporczywe żylaki,
reumatyzm, owrzodzenia, trądzik i choroby skórne;
·
oraz
substancje odżywcze takie jak:
- fitosterole – przypominają cholesterol i
dzięki temu mają one duże znaczenie w żywieniu, gdyż właśnie to podobieństwo
powoduje, że w jelitach, gdzie następuje wchłanianie cholesterolu, fitosterole
łączą się z receptorami komórek jelitowych i blokują w ten sposób wchłanianie
cholesterolu, poza zmniejszeniem stężenia cholesterolu całkowitego, spożycie
fitosteroli wpływa również korzystnie na tzw. profil lipidów, powodując
zmniejszenie ilości "złego cholesterolu" we krwi;
- skwalen –
ma on działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne oraz istotny wpływ
na przeciwdziałanie chorobie niedokrwiennej serca – reguluje poziom
cholesterolu we krwi – i opóźnienie procesów starzenia, ponadto posiada również
zdolność do wiązania wolnych rodników tlenu, przez co m. in.
przeciwdziała zaburzeniom pracy mitochondriów w wątrobie,
reguluje gospodarkę hormonów płciowych oraz bierze udział w tworzeniu kwasów
żółciowych (dlatego też polecany jest w chorobach wątroby i dróg żółciowych);
- fitosteryny - wraz z cholesterolem tworzą kompleks,
który łatwiej usuwany jest z organizmu, dzięki temu redukują poziom
cholesterolu, wiążą kwasy żółciowe oraz wpływają na redukcję zachorowań na raka
jelit;
- cytrulinę – bierze udział w cyklu
mocznikowym, ponadto cytrulina i kwas jabłkowy stymulują tlenowe
wytwarzanie energii przez mięśnie podczas wysiłku;
- kukurbitynę – znalazła zastosowanie
w kosmetykach do skóry suchej i wrażliwej, jest inhibitorem dekarboksylazy histydynowej, co wiąże się z
hamowaniem biosyntezy histaminy odpowiedzialnej m.in. za
powstawanie odczynu zapalnego, działa przeciw pasożytom układu
pokarmowego;
- phytosterinen – zalecany w zapobieganiu oraz
leczeniu wczesnego stadium przerostu gruczołu krokowego (prostaty), działa
również korzystnie w problemach układu moczowego
- i inne.
Właściwości zdrowotne
1.
Medycyna
naturalna
Olej z pestek dyni wpływa harmonizująco oraz leczniczo na ludzki organizm. Działa
m.in. na:
·
układ krwionośny
– reguluje pracę: naczyń obwodowych, krwioobiegu miednicy i dołu brzucha (profilaktyka i leczenie przerostu gruczołu
krokowego), naczyń głowy – poprawia
wzrok i słuch – serca i naczyń wieńcowych;
·
układ
moczowo-płciowy – reguluje jego pracę i wpływa łagodząco na stany zapalne;
·
układ pokarmowy
– likwiduje pasożyty i reguluje florę bakteryjną jelit oraz łagodzi stany
zapalne śluzówek całego układu, wspomaga pracę wątroby i wpływa na przemianę
materii, ponadto wykazuje niezwykle skuteczne działanie na zaburzenie trawienne
u dzieci, likwidując większość pasożytów i powodując znormalizowanie
apetytu u dzieci, które zaczynają lubić owoce i warzywa oraz przestają
być tzw. „niejadkami”;
·
układ
oddechowy – łagodzi stany zapalne górnych dróg oddechowych (można olejem
smarować gardło, a nawet wprowadzić kilka kropel do nosa);
·
układ nerwowy i
hormonalny – reguluje jego pracę;
·
układ
odpornościowy – mocno go stymuluje.
Ponadto pomaga w:
·
alergiach
skórnych – miejsca, na których występuje alergia można posmarować olejem;
·
oparzeniach;
·
stanach
zapalnych kręgosłupa i stawów – można wetrzeć olej w bolące miejsca;
·
depresjach
i osłabieniach psychicznych;
·
zwolnieniu
procesów starzenia się i leczeniu reumatyzmu;
·
regulacji poziomu
cholesterolu;
·
oczyszczaniu
(usuwa toksyny z organizmu) i wzmocnieniu całego organizmu.
2.
Kosmetyka
Olej z pestek dyni z powodzeniem może być stosowy w kosmetyce:
·
polecany jest do każdego rodzaju skóry, ale
szczególnie do cery wrażliwej, naczyniowej, suchej, łuszczącej się, pękającej i
dojrzałej;
·
wykazuje
właściwości nawilżające, natłuszczające i wygładzające;
·
dzięki
dużej zawartości potasu działa oczyszczająco i rozjaśniająco;
·
używany
jest także przeciw rozstępom;
·
stosowany
jest jako dodatek: w olejkach do masażu
(w tym celu należy zmieszać go z innym olejem roślinnym w proporcjach
1:2), kremów i peelingów.
Ze
względu na ciemnozielono-brunatny kolor oleju stosuje się go w kosmetykach w
ilości 10-20%, ponieważ istnieje możliwość farbowania skóry i ubrania.
3.
Kulinaria
Olej z pestek dyni ze względu na
swoje wartości odżywcze polecany jest także do przyrządzania różnego rodzaju
potraw (może być dodawany do sałatek, zup i wielu innych dań, a nawet do
herbaty):
·
jego wartość energetyczna jest stosunkowo duża –
jako dodatek do posiłków dostarcza organizmowi niezbędnej do funkcjonowania
energii;
·
jest lekkostrawny
ze względu na korzystną kombinację kwasów tłuszczowych nienasyconych;
·
wpływa korzystnie na przemianę materii i układ
pokarmowy.
Jeśli jeszcze nie próbowałeś
oleju z pestek dyni, to najwyższa pora po niego sięgnąć i zadbać o swój
organizm. Olej ten, ze względu na właściwości zdrowotne, już na stałe powinien
zagościć w Twojej kuchni oraz pojawić się na półce w łazience wśród kosmetyków.
Jego stosowanie zapewni Ci nie tylko młody wygląd i gładką skórę, ale także zdrowe
i pełne wigoru ciało.
Powyżej to najlepsza rekomendacja dla oleju z pestek dyni jaką spotkałam do tej pory. Zupełnie nie rozumiem dlaczego jeszcze nie mam go w domu. Gdzie można kupić olej dobrej jakości?
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem numerem jeden jes Oleofarm. mam kilka olejów z ich "kolekcji" ni uwielbiam z mini eksperymentować
OdpowiedzUsuń