Składniki: pełnoziarnista mąka żytnia (46%), tłuszcz roślinny, mąka żytnia (17%), maltodekstryna, ser w proszku (7,3%), drożdże, odtłuszczone mleko w proszku, masło, sól, maślanka w proszku, aromat (zawiera gorczycę), szczypiorek (0,3%), cebula w proszku, dekstroza, ekstrakt drożdży, czosnek w proszku, ekstrakt cebuli. Do wypieku 100g produktu użyto 46g składników pełnoziarnistych. Może zawierać śladowe ilości sezamu.
Skorowidz:
Maltodekstryna
Z Wikipedii : http://pl.wikipedia.org/wiki/Dekstryny
- mieszanina poli- i oligosacharydów, otrzymywana przez częściową hydrolizę skrobi.
Jest składnikiem wyrobów cukierniczych, przetworów owocowych, środków leczniczych oraz suplementów diety.
Właściwości
Maltodekstryna występuje w postaci białego proszku, jest rozpuszczalna w wodzie. pH jej roztworów wodnych wynosi 5,5 - 7,0. Nie ulega fermentacji. Ma słabo słodki smak i jest łatwo przyswajalna przez organizm człowieka (wchłaniana jest równie szybko jak glukoza).
Zastosowanie
Maltodekstryna jest stosowana jako środek zapobiegający krystalizacji sacharozy w przetworach wysokosłodzonych.
DEKSTROZA = cukier!
100g = 470kcal
opakowanie 37g = ~170 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz