cukier ... uwaga na ukryty cukier !!! olej palmowy ... jest zdrowy , ale jego produkcja ciągle budzi zastrzeżenia ... ... na szczęście "Nestlé zobowiązało się, że do 2015 roku będzie w całości pozyskiwać olej palmowy ze zrównoważonych źródeł. - Nasz postęp w kwestii certyfikowanego oleju palmowego oraz certyfikatów oleju palmowego jest szybki: pokrywa 18 proc. zakupów w 2010 roku i oczekujemy, że do końca 2011 roku uda nam się osiągnąć poziom 50 proc. - przekonuje Szlendak."Ze strony : http://wyborcza.biz/biznes/1,101562,7786201,Greenpeace_walczy_z_Nestl%C3%A9_o_indonezyjskie_lasy.html lecytyna sojowa Ze strony ABC ZDROWIE : http://portal.abczdrowie.pl/lecytyna-sojowaLecytyna sojowa to mieszanina fosfolipidów oraz steroli pełniących w organizmie człowieka ważne dla życia funkcje. Lecytyna buduje błony komórkowe, stanowi źródło choliny. Dieta bogata w lecytynę poprawia pamięć, obniża poziom cholesterolu LDL oraz korzystnie wpływa na komórki wątroby. EKSTRAKT SŁODOWYze strony http://technologg.wizytowka.pl/ - jest to zagęszczony wyciąg wodny słodu jęczmiennego. Słodem nazywamy jęczmień po przerywanym w pewnym momencie kiełkowaniu, zwanym słodowaniem. W czasie kiełkowania dzięki enzymom zawartym w ziarnie, nierozpuszczalna skrobia bielma zamienia się w rozpuszczalny cukier zwany cukrem słodowym – malatozą. Ekstrakt słodowy otrzymuje się poprzez : poddanie wysuszonego słodu oddziaływaniu, rozdrabnianiu a następnie ekstrakcji wodnej, filtrowaniu i zgęszczaniu pod zmniejszonym ciśnieniem. Ekstrakt słodowy ma konsystencję gęstego syropu o brunatnej barwie, aromatycznym zapachu i charakterystycznym słodkawym smaku. Ekstrakt ma zastosowanie do produkcji pierników oraz dużej gamy wyrobów cukierniczych. Syrop glukozowo-fruktozowyz Wikipedii : http://pl.wikipedia.org/wiki/Syrop_glukozowo-fruktozowy Oddziaływanie syropu na zdrowie ludzkie jest przedmiotem licznych badań naukowych. Dotąd ustalono, że spożywanie dużych ilości produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy:
powoduje szybkie tycie i chroniczną otyłość (fruktoza spożywana nawet w niewielkich ilościach, nastawia organizm na produkcję tkanki tłuszczowej, zwłaszcza gromadzącej się wokół narządów wewnętrznych). Według prof. Grażyny Cichosz, żaden inny składnik diety nie sprzyja otyłości tak, jak fruktoza,
Poważnym negatywnym zdrowotnie skutkom spożywania syropu glukozowo-fruktozowego, zapobiegać miałaby masowa produkcja syropu zawierającego fruktozę o niskim indeksie glikemicznym. Na razie rozwiązanie to nie jest szeroko stosowane. E 1404 Skrobia utleniona, skrobia modyfikowana Ze strony Federacji Konsumentów (http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 ) Naturalny zagęszczacz, substancja wiążąca i żelująca. Uważana za nieszkodliwą.Skrobia modyfikowana często mylnie kojarzona jest z GMO. Na opakowaniach GMO powinna widnieć informacja skrobia modyfikowana genetycznie - takich produktów lepiej unikać ! E 339 Fosforany soduZe strony Federacji Konsumentów (http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )Naturalne przeciwutleniacze, emulgatory, regulatory kwasowości, stabilizatory i substancje wspomagające wiązanie wody. Sole sodowe kwasu ortofosforowego. Fosfor jest jednym z niezbędnych do życia składników mineralnych. W organizmie powinna istnieć określona proporcja pomiędzy ilością fosforu i wapnia. Jeśli do organizmu dostarczymy za dużo fosforu, wówczas może to zakłócić przyswajanie innych substancji mineralnych. Odradza się częste spożywanie. mieszanina tokoferoli Ze strony Federacji Konsumentów (http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )
E 306 Tokoferole naturalne Naturalny, otrzymywany z olejów roślinnych, przeciwutleniacz. Tylko w przypadku nadmiernego spożycia preparatów zawierających witaminę E istnieje niebezpieczeństwo przedawkowania, co może niekorzystnie oddziaływać na stan zdrowia. Uważane za nieszkodliwe.
E 307 Alfa-tokoferol Syntetycznie produkowana witamina E. Przeciwutleniacz i substancja wzbogacająca. Patrz E 306. Uważany za nieszkodliwy.
E 308 Gamma-tokoferol Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E 306. Uważany za nieszkodliwy.
E 309 Delta-tokoferol Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E 306. Uważany za nieszkodliwy.
Super
OdpowiedzUsuń