Producent : Bakoma Sp. z o. o.
ul. Połczyńska 97A,
01-303 Warszawa,
Skład: mleko pasteryzowane, wsad jagodowy (jagody, cukier, aronia, barwnik : antocyjany; naturalny aromat jagodowy) cukier, skrobia kukurydziana modyfikowana, żelatyna wieprzowa.
Skorowidz :
E 163 Antocyjany
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )
Naturalne, roślinne, jasnoróżowe do ciemnoniebieskich barwniki otrzymywane z owoców i warzyw. Uważane za nieszkodliwe.
cukier ... uwaga na ukryty cukier !!!
E 1404 Skrobia utleniona, skrobia modyfikowana
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )
Naturalny zagęszczacz, substancja wiążąca i żelująca. Uważana za nieszkodliwą.
Naturalny zagęszczacz, substancja wiążąca i żelująca. Uważana za nieszkodliwą.
Skrobia modyfikowana często mylnie kojarzona jest z GMO. Na opakowaniach GMO powinna widnieć informacja skrobia modyfikowana genetycznie - takich produktów lepiej unikać !
żelatyna wieprzowa - uwaga wegetarnianie ...
"Dlaczego producenci dodają żelatynę wieprzową do jogurtów owocowych?
dr inż. Monika Hoffmann z Laboratorium Oceny Żywności i Diagnostyki Zdrowotnej SGGW w Warszawie: - Żeby je zagęścić. Do jogurtów owocowych nie dodaje się owoców tylko tzw. wsady owocowe, które przypominają dżem lub syrop owocowy. Bez żelatyny jogurt rozwarstwiałby się i wyglądał nieatrakcyjnie dla konsumenta. Producent może wybrać także inne substancje zagęszczające np. modyfikowaną skrobię lub pektyny." Ze strony : http://supermarket.blox.pl/2012/03/Po-co-w-jogurcie-swinia-i-sok-z-buraka-tlumaczy.html
Lactobacillus acidophilus
Z Wikipedii : http://pl.wikipedia.org/wiki/Lactobacillus_acidophilus
Bakteria ta jest uważana za probiotyczną i wywierającą korzystny wpływ na organizm człowieka. Dzięki jej działalności w przewodzie pokarmowym (razem z innymi bakteriami tworzy tzw. florę jelitową) wytwarzane jest środowisko, które zapobiega rozwojowi niektórych szkodliwych mikroorganizmów, ponadto uczestniczy w produkcji niacyny, kwasu foliowego i witaminy B6.
Bifidobacterium lactis - probiotyk
Ze strony Czytelnia Medyczna : http://www.czytelniamedyczna.pl/2634,dzialanie-probiotykow-na-organizm-czlowieka-cz-ii-zastosowanie-probiotykow-w-lec.html
Przeprowadzone badania wskazują na znaczną skuteczność działania preparatów probiotycznych w leczeniu alergii związanej z żywnością (68). Wykazano, że szczepy z gatunku Bifidobacterium lactis, Lactobacillus bulgaricus iStreptococcus salivarius subsp. thermophilus są zdolne do wytwarzania enzymu laktazy i dzięki temu ułatwiają trawienie i wchłanianie laktozy z produktów mlecznych (35, 69). Uważa się, że probiotyki mogą być pomocne w zmniejszeniu dolegliwości u osób, które wytwarzają niewystarczające ilości tego enzymu lub nie tolerują laktozy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz