Skład : mąka żytnia razowa 2000 (90%), woda, mąka pszenna (10%), sól, drożdże, ziarna słonecznika (2%), kwas - mąka żytnia razowa, fermentacyjny kwas mlekowy, sól, fermentacyjny kwas octowy, alkohol fermentacyjny, ekstrakt słodowy. Produkt zawiera gluten. Może zawierać śladowe ilości mleka i pochodnych, jaja, sezam.
Skorowidz:
E 270 Kwas mlekowy
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )
Syntetycznie lub na drodze fermentacji otrzymywany regulator kwasowości, konserwant i przeciwutleniacz. Występuje w każdym organizmie żywym. U noworodków może prowadzić do zaburzeń w przemianie materii, jeśli układ trawienny nie jest wystarczająco rozwinięty. Dotyczy to jednak tylko formy D(-) oraz DL kwasu mlekowego. W żywności dla niemowląt stosuje się tylko formę L(+). Uważany za nieszkodliwy.
E 260 Kwas octowy
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )
Wytwarzany metodą fermentacyjną (przez mikroorganizmy) regulator kwasowości i konserwant. Ma zdecydowanie kwaśny smak. Występuje w naturze. Skoncentrowany kwas może prowadzić do zniszczenia tkanek. Występuje w artykułach spożywczych wyłącznie w dawkach nie zagrażających zdrowiu. Uważany za nieszkodliwy.
Wytwarzany metodą fermentacyjną (przez mikroorganizmy) regulator kwasowości i konserwant. Ma zdecydowanie kwaśny smak. Występuje w naturze. Skoncentrowany kwas może prowadzić do zniszczenia tkanek. Występuje w artykułach spożywczych wyłącznie w dawkach nie zagrażających zdrowiu. Uważany za nieszkodliwy.
alkohol fermentacyjny - ???
Ekstrakty słodowe są źródłem maltozy, glukozy i dekstryn, składników mineralnych oraz witamin. Dodatek ekstraktu powoduje mniejsze zużycie cukru i drożdży, większą objętość pieczywa, mocniejsze wykształcenie skórki, ładniejszy kolor, lepszą chrupkość i wydłużenie świeżości pieczywa.
maltoza, glukoza, dekstryny = cukier ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz