Zaw.tłuszczu : nie mniej niż 25%
Skład: mleko pasteryzowane, sól, stab: chlorek wapnia, substancja konserwująca : lizozym z jaj, kultury bakterii, podpuszczka mikrobiolog., barwnik : annato.
Skorowidz:
E 509 - Chlorek wapnia
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )
"Syntetyczny wzmacniacz tekstury i stabilizator .Sól wapniowa kwasu solnego. Uważany za nieszkodliwy."
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )
"Syntetyczny wzmacniacz tekstury i stabilizator .Sól wapniowa kwasu solnego. Uważany za nieszkodliwy."
E 1105 Lizozym
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )
Naturalny lub uzyskiwany genetycznie konserwant i preparat enzymatyczny stosowany do serów twardych i krojonych oraz jako enzym do wszystkich artykułów spożywczych. Pozyskiwany na drodze naturalnej z białka kurzego. Uwaga alergicy. Nie jest możliwe dokonanie wiarygodnej oceny lisozymy uzyskiwanej genetycznie.
E 160b Annato, biksyna, norbiksyna
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )
Naturalny, roślinny barwnik pomarańczowy otrzymywany z nasion drzewa tropikalnego Bixa orellana L. Niemożliwe jest obecnie wydanie jednoznacznej opinii.
Ze strony Food Info : http://www.food-info.net/pl/e/e160b.htm
Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 2,5 mg/kg masy ciała
Efekty uboczne:
Annatto może spowodować alergie i egzemę. (nie zawsze wiadomo, który czynnik w mieszaninie jest odpowiedzialny za efekty uboczne).
Ograniczenia żywieniowe:
Żadne, E160b może być spożywany przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz