PRODUCENT :
OKECHAMP S.A.
ul.Dąbrowskiego 259
60-406 Poznań
OLIWKI CZARNE KROJONE.
SKŁAD : oliwki, woda, sól, kwas mlekowy - regulator kwasowości, glukonian żelaza - stabilizator.
Skorowidz :
E 270 Kwas mlekowy
Ze strony Federacji Konsumentów : http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35
"Syntetycznie lub na drodze fermentacji otrzymywany regulator kwasowości, konserwant i przeciwutleniacz. Występuje w każdym organizmie żywym. U noworodków może prowadzić do zaburzeń w przemianie materii, jeśli układ trawienny nie jest wystarczająco rozwinięty. Dotyczy to jednak tylko formy D(-) oraz DL kwasu mlekowego. W żywności dla niemowląt stosuje się tylko formę L(+). Uważany za nieszkodliwy."
E579 - glukonian żelaza (Glukonian żelazawy )
Ze strony Federacji Konsumentów : http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35
"Syntetyczny stabilizator i emulgator. Sól żelazawa kwasu glukonowego. Stosowany do barwienia czarnych oliwek... Odradza się spożywanie ponad 20g."
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz