Składniki : tłuszcz roślinny, białka mleka, ser twarogowy, woda, mleko odtłuszczone, szynka 5% (mięso wieprzowe, woda, glukoza, stabilizator E451, przeciwutleniacz E301, konserwant E250), odtłuszczone mleko w proszku, aromat, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, zagęstnik : E410. Termizowany.
Skorowidz :
Po pierwsze Kanapkowy nie jest serkiem... UE zabrania nazywania serkami ... produktów udających serki ... dlatego też producent ani słowem nie wspomina że kupujemy serek.
tłuszcz roślinny ... zajmuje pierwsze miejsce w składzie ... :/
Z Wikipedii: Glukoza (dokładniej: D-glukoza) – organiczny związek chemiczny, monosacharyd (cukier prosty) z grupy aldoheksoz.
E 451 Trifosforany
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )
Syntetyczne emulgatory, stabilizatory i regulatory kwasowości. Spożywane w dużych ilościach mogą pogarszać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza oraz powodować osteoporozę i odkładanie się wapnia. Patrz E 339.Odradza się częste spożywanie.
E 339 Fosforany sodu
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )
Naturalne przeciwutleniacze, emulgatory, regulatory kwasowości, stabilizatory i substancje wspomagające wiązanie wody. Sole sodowe kwasu ortofosforowego. Fosfor jest jednym z niezbędnych do życia składników mineralnych. W organizmie powinna istnieć określona proporcja pomiędzy ilością fosforu i wapnia. Jeśli do organizmu dostarczymy za dużo fosforu, wówczas może to zakłócić przyswajanie innych substancji mineralnych. Odradza się częste spożywanie.
E 301 Askorbinian sodu
Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Sól sodowa kwasu askorbinowego. Patrz E 300. Uważany za nieszkodliwy.
E 250 Azotyn sodu
Syntetycznie produkowany konserwant i stabilizator barwy. Stosowany powszechnie do peklowania mięsa przeznaczonego do produkcji wędlin. Hamuje rozwój bakterii szkodliwych dla zdrowia (m.in. Clostridum botulinum). Spożyty w dużych ilościach utrudnia transport tlenu przez krew. Jest to szczególnie niebezpieczne w przypadku niemowląt. Podczas ogrzewania peklowanych przetworów mięsnych -w temperaturze powyżej 150°C - wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy. Odradza się częste spożywanie.
E 330 Kwas cytrynowy
Otrzymywany na drodze fermentacji pleśniowej (Aspergillus niger) regulator kwasowości i przeciwutleniacz. Substancja występująca w przemianie materii człowieka. Tylko w bardzo dużych dawkach, które nie są stosowane w żywności, może powodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia. Uważany za nieszkodliwą.
E 410 Mączka chleba świętojańskiego
Naturalny, roślinny środek żelujący i zagęszczający z owoców drzewo świętojańskiego. W bardzo małym stopniu wchłaniany w przewodzie pokarmowym. W dużych dawkach może działać przeczyszczojąco. Takie ilości jednak nie są spotykane w artykułach spożywczych. Uważany za nieszkodliwy. Uwaga alergicy.
:( mam w lodówce...
OdpowiedzUsuńNa szczęście nie mam w lodówce. Jak chcę serek, to kupuję naturalny, jak chcę szynkę, to po prostu kupuję szynkę (tzn. kawałek). Od kilku lat znacznie częściej spoglądam na etykiety i aż włos się na głowie jeży... Firmy reklamują swoje produkty jako zdrowe, w pełni wartościowe, konsumenci w to wierzą, a gdy się bliżej przyjrzy składowi, to można się przerazić. ODRADZA SIĘ CZĘSTE SPOŻYWANIE... To również nie wróży nic dobrego. "Częste" to pojęcie względne. Obawiam się, że takie składniki są też w wielu innych produktach, a wszystko to, co jemy, przecież kumuluje się w naszych organizmach przez długi czas. Kto wie, jakie to będzie miało efekty w przyszłości :/
OdpowiedzUsuńHmmm, wczoraj kupiłam sobie w sklepie sok. Zanim go wybrałam przejrzałam kilka etykiet. Soki zagęszczane z syropem glukozowo-fruktozowym i nie tylko... dla dzieci... Wybrałam inny. Naturalny sok z cukrem, co uzasadniono tym, że ma to na celu zniwelowanie kwaśnego smaku pomarańczy. Hmmm, a ja myślałam, że w pomarańczy o to chodzi, żeby była trochę kwaśna :/
ufff dobrze ze wywalilem z tego kraju i stac mnie na normalny ser goudy pffffffffffffffff
OdpowiedzUsuń