Tekst i zdjęcia ze strony : http://kobieta.onet.pl
Fachowcy od kawy ostrzegają. Jeśli chcemy być zdrowi, unikajmy kawy z automatu! Napój z maszyny to sama chemia.
Po szybką kawę z maszyny bezmyślnie sięga wielu z nas.
Ale uwaga! Lepiej tego nie pić! Na przykład cappuccino to nic innego jak cukier zmieszany z odtłuszczonym mlekiem w proszku, laktozą, syropem glukozowym i wręcz minimalną ilością kawy w proszku, do tego dochodzi jeszcze specjalny tłuszcz oraz wszelkiego rodzaju konserwanty. Na dodatek taki napój płynie do naszego kubka z tego samego przewodu co serwowana wcześniej zupa albo czekolada. – To, co proponują nam automaty z kawą, ciężko w ogóle nazwać kawą. Bardziej użyłabym słowa "kawo-podobne". W takich napojach jest bardzo mało kawy, która jest w dodatku słabej jakości - mówi Anna Pawłowska, baristka z Kafe Delfin w Gdańsku.
To jest w kawie z automatu:
1. Uwodorniony tłuszcz roślinny - może prowadzić do raka jelita grubego, miażdżycy, wylewów i zawałów serca
2. Środek przeciwzbrylający - stosowany również jako środek polerujący w pastach do zębów, w dużych ilościach może zmniejszyć przyswajanie składników mineralnych z pożywienia
3. Stabilizator E-452 - polifosforan, czyli syntetycznie wytwarzane sole sodowe i wapniowe, które powodują nasilenie osteoporozy i problemy z przemianą materii
4. Stabilizator E-340 - to sól potasowa kwasu fosforowego, powoduje ograniczenie wchłaniania składników mineralnych i witamin przez organizm
5. Sól - powoduje nadciśnienie, miażdżycę i zwiększa ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe, odpowiada również za otyłość i cukrzycę.
Kawa z automatu nie dosyć, że jest niedobra, to jeszcze niezdrowa tak jak napisałaś. Jeśli ktoś jest prawdziwym kawoszem i pije dobrej jakości parzoną kawę (tzw. plujkę) lub kawę z ekspresu ciśnieniowego, wie co mam na myśli ;)
OdpowiedzUsuńNiestety wiele studentów czy to uczniów biega po taką kawę codziennie lub częściej. Przerażające, bo ten "napój" nawet nie smakuje jak kawa, nie wspominając już o składzie...
OdpowiedzUsuń