Skład : szpinak w sosie serowym 65%: szpinak 70%, sos 30% (woda, śmietana, ser, modyfikowana skrobia kukurydziana, tłuszcz roślinny, sól, substancja zagęszczająca - guma ksantanowa, emulgator - lecytyna rzepakowa, aromat, czosnek, syrop glukozowy, gałka muszkatołowa); makaron 26% (woda, mąka z pszenicy durum), cebula, suszone pomidory 4%.
Na terenie zakładu są używane: seler, soja, gorczyca, laktoza, mleko, mąka pszenna.
Wartość energetyczna w 100g : 91kcal
Kod kreskowy ( EAN ): 5900477008200
Skorowidz :
E 1404 Skrobia utleniona, skrobia modyfikowana
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 ) Naturalny zagęszczacz, substancja wiążąca i żelująca. Uważana za nieszkodliwą. Skrobia modyfikowana często mylnie kojarzona jest z GMO. Na opakowaniach GMO powinna widnieć informacja skrobia modyfikowana genetycznie - takich produktów lepiej unikać !
E 415 Guma ksantanowa
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35) Syntetyczny środek zagęszczający i stabilizujący no bozie roślinnej. Otrzymywany przez fermentację substancji zawierających cukier przez bakterie. Nie ulega przemianie materii. Podawany w dużych dawkach zwierzętom doświadczalnym powodował biegunkę, jednak tok duże dawki nie są stosowane w artykułach spożywczych. Uważany za nieszkodliwy.
E 322 Lecytyna Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 ) Naturalny, roślinny emulgator i przeciwutleniacz pozyskiwany z olejów: sojowego, słonecznikowego lub rzepakowego. Występuje w żywych komórkach. Uważany za nieszkodliwy.
Syrop glukozowy to zagęszczony wodny roztwór cukrów prostych i niskocząsteczkowych wielocukrów otrzymany w wyniku hydrolizy skrobi.
Ze strony : http://www.zpzlublin.com.pl/index.php/produkty/12-syrop-glukozowy
Podsumowanie :
Gdyby nie syrop glukozowy... to dałabym 10/10 - ale niestety w związku z tym (sprzyjającym tyciu) dodatkiem daję 8/10
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz