Parówki z szynki
Parówka wieprzowa, wędzona, parzona
Skład : Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko sojowe, aromaty, przyprawy i ich ekstrakty, hydrolizat białka kukurydzianego, ekstrakt drożdżowy, skrobia ziemniaczana, regulatory kwasowości: cytrynian sodu, octan sodu, glukoza, przeciwutleniacz : izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca : azotyn sodu.
Alergeny : soja
Produkt może zawierać śladowe ilości : glutenu, gorczycy, selera, sezamu oraz jaj, mleka i pochodnych.
Produkt bez dodatku glutaminianu sodu i bez fosforanów.
Skorowidz :
E 331 Cytryniany sodu
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 ) Syntetyczne regulatory kwasowości i stabilizatory. Sole sodowe kwasu cytrynowego. Patrz E 330. Uważane za nieszkodliwe.
E 330 Kwas cytrynowy
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 ) Otrzymywany na drodze fermentacji pleśniowej (Aspergillus niger) regulator kwasowości i przeciwutleniacz. Substancja występująca w przemianie materii człowieka. Tylko w bardzo dużych dawkach, które nie są stosowane w żywności, może powodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia. Uważany za nieszkodliwą.
E 262(i) Octan sodu
Ze strony Federacji Konsumentów : http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35
Naturalny, roślinny lub syntetycznie otrzymywany regulator kwasowości i konserwant. Sól sodowa kwasu octowego. Patrz E 260. Uważany za nieszkodliwy.
E 260 Kwas octowy
Ze strony Federacji Konsumentów : http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35
Wytwarzany metodą fermentacyjną (przez mikroorganizmy) regulator kwasowości i konserwant. Ma zdecydowanie kwaśny smak. Występuje w naturze. Skoncentrowany kwas może prowadzić do zniszczenia tkanek. Występuje w artykułach spożywczych wyłącznie w dawkach nie zagrażających zdrowiu. Uważany za nieszkodliwy.
E 316 Izoaskorbinian sodu
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )
Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz i stabilizator barwy. Związek sodu z kwasem izoaskorbinowym. Patrz E 315. Brak wystarczających danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii.
E 250 Azotyn sodu
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )
Syntetycznie produkowany konserwant i stabilizator barwy. Stosowany powszechnie do peklowania mięsa przeznaczonego do produkcji wędlin. Hamuje rozwój bakterii szkodliwych dla zdrowia (m.in. Clostridum botulinum). Spożyty w dużych ilościach utrudnia transport tlenu przez krew. Jest to szczególnie niebezpieczne w przypadku niemowląt. Podczas ogrzewania peklowanych przetworów mięsnych -w temperaturze powyżej 150°C - wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy. Odradza się częste spożywanie.
Wartość odżywcza w 100g : 285 kcal
Kod kreskowy (EAN) : 5906712804989
Podsumowanie... jedne z lepszych parówek na rynku...
należy jednak uważać na zawarty w składzie azotyn sodu ... i nie podgrzewać parówek do temperatury powyżej 150 `C !!!
Czyli unilamy pieczenia i smażenia parówek :)
(W procesie smażenia tłuszcz osiąga temperaturę rzędu 150 –250C)
Dostają ocenę 7 / 10 (gdzie 10 jest najwyższą oceną)
skład podany w trudno dostępnym miejscu :(
Parówka wieprzowa, wędzona, parzona
Skład : Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko sojowe, aromaty, przyprawy i ich ekstrakty, hydrolizat białka kukurydzianego, ekstrakt drożdżowy, skrobia ziemniaczana, regulatory kwasowości: cytrynian sodu, octan sodu, glukoza, przeciwutleniacz : izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca : azotyn sodu.
Alergeny : soja
Produkt może zawierać śladowe ilości : glutenu, gorczycy, selera, sezamu oraz jaj, mleka i pochodnych.
Produkt bez dodatku glutaminianu sodu i bez fosforanów.
Skorowidz :
E 331 Cytryniany sodu
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 ) Syntetyczne regulatory kwasowości i stabilizatory. Sole sodowe kwasu cytrynowego. Patrz E 330. Uważane za nieszkodliwe.
E 330 Kwas cytrynowy
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 ) Otrzymywany na drodze fermentacji pleśniowej (Aspergillus niger) regulator kwasowości i przeciwutleniacz. Substancja występująca w przemianie materii człowieka. Tylko w bardzo dużych dawkach, które nie są stosowane w żywności, może powodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia. Uważany za nieszkodliwą.
E 262(i) Octan sodu
Ze strony Federacji Konsumentów : http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35
Naturalny, roślinny lub syntetycznie otrzymywany regulator kwasowości i konserwant. Sól sodowa kwasu octowego. Patrz E 260. Uważany za nieszkodliwy.
E 260 Kwas octowy
Ze strony Federacji Konsumentów : http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35
Wytwarzany metodą fermentacyjną (przez mikroorganizmy) regulator kwasowości i konserwant. Ma zdecydowanie kwaśny smak. Występuje w naturze. Skoncentrowany kwas może prowadzić do zniszczenia tkanek. Występuje w artykułach spożywczych wyłącznie w dawkach nie zagrażających zdrowiu. Uważany za nieszkodliwy.
E 316 Izoaskorbinian sodu
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )
Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz i stabilizator barwy. Związek sodu z kwasem izoaskorbinowym. Patrz E 315. Brak wystarczających danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii.
E 250 Azotyn sodu
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )
Syntetycznie produkowany konserwant i stabilizator barwy. Stosowany powszechnie do peklowania mięsa przeznaczonego do produkcji wędlin. Hamuje rozwój bakterii szkodliwych dla zdrowia (m.in. Clostridum botulinum). Spożyty w dużych ilościach utrudnia transport tlenu przez krew. Jest to szczególnie niebezpieczne w przypadku niemowląt. Podczas ogrzewania peklowanych przetworów mięsnych -w temperaturze powyżej 150°C - wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy. Odradza się częste spożywanie.
Wartość odżywcza w 100g : 285 kcal
Kod kreskowy (EAN) : 5906712804989
Podsumowanie... jedne z lepszych parówek na rynku...
należy jednak uważać na zawarty w składzie azotyn sodu ... i nie podgrzewać parówek do temperatury powyżej 150 `C !!!
Czyli unilamy pieczenia i smażenia parówek :)
(W procesie smażenia tłuszcz osiąga temperaturę rzędu 150 –250C)
Dostają ocenę 7 / 10 (gdzie 10 jest najwyższą oceną)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz