Napój czekoladowy instant.
Skład: cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (15%) serwatka w proszku, syrop glukozowy, utwardzony tłuszcz roślinny, skrobia, białko mleka, sól, aromat, emulgator lecytyna sojowa, stabilizator E 340(ii), E 466.
W zakładzie są używane również: soja, gluten.
Skorowidz:
Na pierwszym miejscu w składzie CUKIER...
a na drugim jego "gorszy" brat :
syrop glukozowy:
Z Wikipedii : http://pl.wikipedia.org/wiki/Syrop_glukozowo-fruktozowy
Oddziaływanie syropu na zdrowie ludzkie jest przedmiotem licznych badań naukowych. Dotąd ustalono, że spożywanie dużych ilości produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy:
- powoduje szybkie tycie i chroniczną otyłość (fruktoza spożywana nawet w niewielkich ilościach, nastawia organizm na produkcję tkanki tłuszczowej, zwłaszcza gromadzącej się wokół narządów wewnętrznych). Według prof. Grażyny Cichosz, żaden inny składnik diety nie sprzyja otyłości tak, jak fruktoza,
- zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 , potęguje apetyt, prowadzi do reaktywnej hipoglikemii (gwałtownych zmian poziomu insuliny oraz glukozy we krwi),
- podwyższa poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, powoduje spadek wrażliwości organizmu na leptynę – hormon sytości (stałe poczucie głodu),
- hamuje wytwarzanie ATP,
- przyczynia się do zwiększenia możliwości wystąpienia zespołu jelita drażliwego,
- może powodować zaćmę cukrzycową.
Utwardzony tłuszcz roślinny może być źródłem niebezpiecznych dla zdrowia kwasów tłuszczowych trans.
E 322 LecytynaZe strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )
Naturalny, roślinny emulgator i przeciwutleniacz pozyskiwany z olejów: sojowego, słonecznikowego lub rzepakowego. Występuje w żywych komórkach. Uważany za nieszkodliwy.
Naturalny, roślinny emulgator i przeciwutleniacz pozyskiwany z olejów: sojowego, słonecznikowego lub rzepakowego. Występuje w żywych komórkach. Uważany za nieszkodliwy.
E 340 Fosforany potasu
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )
Naturalne przeciwutleniacze, emulgatory i regulatory kwasowości. Sole potasowe kwasu ortofosforowego. Patrz E 339. Odradza się częste spożywanie.
Naturalne przeciwutleniacze, emulgatory i regulatory kwasowości. Sole potasowe kwasu ortofosforowego. Patrz E 339. Odradza się częste spożywanie.
E 466 Sól sodowa karboksymetylocelulozy
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )
Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Patrz E 460. Przy dawkach powyżej5 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uwaga alergicy.
Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Patrz E 460. Przy dawkach powyżej
E 460 Celuloza Naturalny emulgator, stabilizator i substancja wypełniająca. Pozyskiwany ze ścianek komórek roślinnych. Nie trawiony. Wzmaga trawienie. Uważany za nieszkodliwy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz