niedziela, 13 maja 2012

Twój Smak - serek śmietankowy ze szczypiorkiem



Producent : 
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy
18-421 Piątnica
ul. Forteczna 3

Skład : serek śmietankowy, szczypiorek z cebulką (1,9%), sól, substancja zagęszczająca - mączka chleba świętojańskiego, aromat. Spulchniony azotem, termizowany. 


Skorowidz : 

E 410 Mączka chleba świętojańskiego 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  
Naturalny, roślinny środek żelujący i zagęszczający z owoców drzewo świętojańskiego. W bardzo małym stopniu wchłaniany w przewodzie pokarmowym. W dużych dawkach może działać przeczyszczojąco. Takie ilości jednak nie są spotykane w artykułach spożywczych. Uważany zo nieszkodliwy. Uwaga alergicy


Aromat 
Zgodnie z § 6.1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 4 września 2008r. w sprawie stosowania oraz oznakowania aromatów: " Oznakowanie aromatu, zarówno przeznaczonego, jak i nieprzeznaczonego bezpośrednio dla konsumenta finalnego, może zawierać określenie „naturalny” albo określenie równoznaczne jedynie w przypadku, gdy część aromatyzująca tego aromatu zawiera wyłącznie naturalne substancje aromatyczne lub preparaty aromatyczne. " 


Osobiście, będąc producentem, pochwaliłabym się że aromat jest naturalny ... gdyby taki był... ale może się mylę... ? 


Ze strony Europejskiej Rady Informacji o Żywności http://www.eufic.org/article/pl/4/14/artid/59/ : 

Substancje aromatyczne naturalne
Jednym z charakterystycznych i wyróżniających się zapachów naturalnych jest wanilina, która została odkryta w 1874 roku. Ponieważ wanilina została otrzymana (wyizolowana) z naturalnego surowca, tj. laski wanilii - jest klasyfikowana jako "naturalna" substancja zapachowa. Aromaty naturalne są uzyskiwane wyłącznie z surowców naturalnych, a więc z roślin bądź materiałów zwierzęcych.
Aromaty identyczne z naturalnymi
W zakładach przemysłu aromatów spożywczych przeprowadzane są analizy chemiczne cząsteczek, które odpowiedzialne są za wywoływanie wrażenia zapachu.
Znając budowę chemiczną substancji zapachowej można uzyskać, w wyniku syntezy bądź przekształceń chemicznych, substancje identyczne pod względem budowy i składu chemicznego z substancjami aromatycznymi pochodzącymi z surowców naturalnych. Jeśli struktura chemiczna naturalnie występującego aromatu zostanie dokładnie odtworzona, wówczas otrzymujemy aromat "identyczny z naturalnym''. Rozróżnienie, które aromaty są "naturalne" a które "identyczne z naturalnymi" jest w zasadzie niemożliwe.
Wanilina jest typowym przykładem aromatu identycznego z naturalnym. Nie jest to aromat "sztuczny", ponieważ występuje naturalnie a jednak można go uzyskać na drodze reakcji chemicznych.
Aromaty syntetyczne
Trzecią grupę wśród substancji smakowo-zapachowych stanowią aromaty syntetyczne. Naukowcy w drodze analizy chemicznej cząsteczek mogą skopiować bądź zmodyfikować już występujące cząsteczki wzmacniające i poprawiające smak i zapach.
Na przykład, etylowanilina jest silniejszą postacią naturalnej lub identycznej z naturalną waniliny i ma od trzech do czterech razy silniejszy zapach niż zwykła wanilina.
Chociaż puryści twierdzą, że takie aromaty mają sztuczny zapach, to ich zastosowanie jest w niektórych przypadkach niezbędne ze względów ekonomicznych. Aromaty syntetyczne są bowiem zazwyczaj kilkakrotnie tańsze niż naturalne.


Spulchniony azotem : 
(wg mnie najprawdopodobniej podtlenkiem azotu :)
E 942 Podtlenek azotu 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  
Naturalny gaz używany jako gaz rozprężający do spieniania m.in. przetworów mleczarskich. Zwany także gazem rozśmieszającym i stosowany w lecznictwie – podczas narkozy. Na skutek minimalnego zastosowania w przemyśle spożywczym nie można mówić o zasadniczym wpływie tego gazu na rozwój efektu cieplarnianego. Uważany za nieszkodliwy.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

HM