wtorek, 15 maja 2012

Biały ser typu greckiego w kostkach w zalewie solankowej, z dodatkiem oregano i słodkiej bazylii

Biały ser typu greckiego w kostkach w zalewie solankowej, z dodatkiem oregano i słodkiej bazylii 


Skład: Ser (mleko, sól, kultury kwasu mlekowego, podpuszczka), zalewa (woda, sól, oregano, słodka bazylia) 


Skorowidz:
Podpuszczka 
(inaczej: renninachymozyna) - enzym trawienny, który znajduje się w dużych ilościach w śluzówce żołądka cielęcego. Jest ona wykorzystywana w mleczarstwie do produkcji serów podpuszczkowych. Istnieją także podpuszczki roślinne, znajdujące się w niektórych sokach i tkankach roślin oraz grzybów. Od czasów antycznych powszechnie znaną substancją wywołującą proces ścinania mleka jest sok figowy[1]. Obecnie w użyciu znajdują się także podpuszczki syntetyczne.
Podpuszczka występuje również w żołądku człowieka, ale jedynie w okresie niemowlęcym, zanika u dzieci około trzeciego roku życia - powoduje denaturację białka z mleka matki. Katalizuje rozkład rozpuszczalnego kazeinianu wapnia do nierozpuszczalnego parakazeinianu (twaróg), który jest następnie trawiony pepsyną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

HM