piątek, 18 maja 2012

Płatki Nestle Fitness Fruits

Płatki Nestle Fitness Fruits






Składniki : ziarna zbóż : pszenica (39,4%), ryż, mieszanka owocowa (25%) [ rodzynki, kostka ananasowa* (ananas, cukier, zagęszczony sok ananasowy, regulator kwasowości : kwas cytrynowy), kostka papaja* (papaja, cukierregulator kwasowości : kwas cytrynowy) orzechy kokosowe ] cukier, syrop cukru brązowego, ekstrakt słodowy jęczmienny, sól, syrop glukozowy, przeciwutleniacze : askorbinian sodu, mieszanina tokoferoli, regulator kwasowości : fosforan trójsodowy


SUBSTANCJE WZBOGACAJĄCE: witaminy i składniki mineralne (niacyna, kwas pantotenowy, ryboflawina (B2), witamina B6, tiamina (B1), kwas foliowy, witamina B12, wapń, żelazo) Produkt może zawierać śladowe ilości mleka, orzechów arachidowych i innych orzechów* 


Zawiera dwutlenek siarki lub siarczany.



Skorowidz:
cukier ... uwaga na ukryty cukier !!!


E 330 Kwas cytrynowy
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )    
Otrzymywany na drodze fermentacji pleśniowej (Aspergillus niger) regulator kwasowości i przeciwutleniacz. Substancja występująca w przemianie materii człowieka. Tylko w bardzo dużych dawkach, które nie są stosowane w żywności, może powodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia. Uważany za nieszkodliwą.


Syrop cukru brązowego = rozpuszczony cukier
Z wikipedii (http://translate.google.pl/translate?hl=pl&langpair=en%7Cpl&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Brown_sugar)
Brązowy cukier to sacharoza cukier produkt o charakterystycznym kolorze brązowym z powodu obecności melasy . Jest to albo niewybredny lub częściowo rafinowany cukier miękki składający się z cukru kryształu z pewnym resztkowej zawartości melasy, lub jest wytwarzana przez dodanie melasy do rafinacji cukru białego .(...)
Brązowy cukier ma nieco mniejszą wartość kaloryczną masy niż cukier biały, ze względu na obecność wody. Sto gramów brązowego cukru zawiera 373 kalorii, w przeciwieństwie do 396 kalorii w cukrze białym. [2] Jednakże, cukier brązowy pakuje gęściej niż cukier biały, ze względu na mniejszy rozmiar kryształu i może mieć więcej kalorii przy pomiarze objętości.


EKSTRAKT SŁODOWY
ze strony http://technologg.wizytowka.pl/ 
 - jest to zagęszczony wyciąg wodny słodu jęczmiennego. Słodem nazywamy jęczmień po przerywanym w pewnym momencie kiełkowaniu, zwanym słodowaniem. W czasie kiełkowania dzięki enzymom zawartym w ziarnie, nierozpuszczalna skrobia bielma zamienia się w rozpuszczalny cukier zwany cukrem słodowym – malatozą. Ekstrakt słodowy otrzymuje się poprzez : poddanie wysuszonego słodu oddziaływaniu, rozdrabnianiu a następnie ekstrakcji wodnej, filtrowaniu i zgęszczaniu pod zmniejszonym ciśnieniem. Ekstrakt słodowy ma konsystencję gęstego syropu o brunatnej barwie, aromatycznym zapachu i charakterystycznym słodkawym smaku. Ekstrakt ma zastosowanie do produkcji pierników oraz dużej gamy wyrobów cukierniczych.


Syrop glukozowo-fruktozowy
z Wikipedii : http://pl.wikipedia.org/wiki/Syrop_glukozowo-fruktozowy


Zdrowie[edytuj]

Oddziaływanie syropu na zdrowie ludzkie jest przedmiotem licznych badań naukowych. Dotąd ustalono, że spożywanie dużych ilości produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy:
Poważnym negatywnym zdrowotnie skutkom spożywania syropu glukozowo-fruktozowego, zapobiegać miałaby masowa produkcja syropu zawierającego fruktozę o niskim indeksie glikemicznym. Na razie rozwiązanie to nie jest szeroko stosowane.




E 301 Askorbinian sodu 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )    
Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Sól sodowa kwasu askorbinowego. Patrz E 300. Uważany za nieszkodliwy.  


mieszanina tokoferoli
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )    
E 306 Tokoferole naturalne Naturalny, otrzymywany z olejów roślinnych, przeciwutleniacz. Tylko w przypadku nadmiernego spożycia preparatów zawierających witaminę E istnieje niebezpieczeństwo przedawkowania, co może niekorzystnie oddziaływać na stan zdrowia. Uważane za nieszkodliwe.  
E 307 Alfa-tokoferol Syntetycznie produkowana witamina E. Przeciwutleniacz i substancja wzbogacająca. Patrz E 306. Uważany za nieszkodliwy.  
E 308 Gamma-tokoferol Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E 306. Uważany za nieszkodliwy.  
E 309 Delta-tokoferol Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E 306. Uważany za nieszkodliwy. 

E 339 Fosforany sodu
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )     
Naturalne przeciwutleniacze, emulgatory, regulatory kwasowości, stabilizatory i substancje wspomagające wiązanie wody. Sole sodowe kwasu ortofosforowego. Fosfor jest jednym z niezbędnych do życia składników mineralnych. W organizmie powinna istnieć określona proporcja pomiędzy ilością fosforu i wapnia. Jeśli do organizmu dostarczymy za dużo fosforu, wówczas może to zakłócić przyswajanie innych substancji mineralnych. Odradza się częste spożywanie.  



E 220 Dwutlenek siarki, bezwodnik kwasu siarkawego 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )     
Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Stosowany m.in. w winach białych, owocach suszonych ! i przetworach ziemniaczanych. Powoduje straty witaminy B 1 w artykułach spożywczych, u osób wrażliwych może powodować bóle głowy i nudności. U astmatyków może dojść do tzw. astmy siarczynowej. Ze względów zdrowotnych żadna grupa osób nie powinna przekraczać dawki maksymalnej wynoszącej 0,7 mg/kg masy ciała (ok.50 mg na osobę/dobę). Wypicie 2 kieliszków zwłaszcza słodkiego białego wina, do którego dodany został dwutlenek siarki w ilości 300-400 mg/l może spowodować przekroczenie dopuszczalnego dziennego pobrania (A.D.I.). Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.  





E 514 Siarczany sodu 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )     
Syntetyczny regulator kwasowości. Uważany za nieszkodliwy.  
E 515 Siarczany potasu 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )     
Syntetyczny regulator kwasowości. Uważany za nieszkodliwy.  
E 516 Siarczan wapnia 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )     
Syntetyczny regulator kwasowości i wzmacniacz tekstury, znany jako gips. Uważany za nieszkodliwy.  
E 517 Siarczan amonu 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )     
Syntetyczny stabilizator. Sole amonowe mogą prowadzić do wzrostu kwasowości krwi i stać się przyczyną dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Uważany za nieszkodliwy.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

HM