piątek, 25 maja 2012

Nestle musli almonds, nuts & granola


Składniki : pełnoziarniste płatki zbożowe w polewie o smaku orzechowym (77,4%) [płatki owsiane i pszenne, cukier, syrop glukozowy, olej palmowy, emulgator (lecytyna sojowa), aromat] granole zbożowe (10%) [ pełnoziarniste płatki owsiane, cukier, chrupki ryżowe (grys ryżowy, mąka pszenna, cukier, ekstrakt słodowy jęczmienny, sól) olej palmowy, mąka pszenna, syrop glukozowy, miód, aromat], kuleczki zbożowe( 8,6%) [ mąki pełnoziarniste (pszenna, kukurydziana), cukier, skrobia kukurydziana, ekstrakt słodowy jęczmienny, sól, olej palmowy, regulator kwasowości (fosforan trójsodowy) , przeciwutleniacz (mieszanina tokoferoli)] migdały (3%) orzechy laskowe (1%) Produkt może zawierać śladowe ilości mleka i orzechów arachodowych. 



Skorowidz:

cukier ... uwaga na ukryty cukier !!! 

olej palmowy  ... jest zdrowy , ale jego produkcja ciągle budzi zastrzeżenia ... 
... na szczęście "Nestlé zobowiązało się, że do 2015 roku będzie w całości pozyskiwać olej palmowy ze zrównoważonych źródeł. - Nasz postęp w kwestii certyfikowanego oleju palmowego oraz certyfikatów oleju palmowego jest szybki: pokrywa 18 proc. zakupów w 2010 roku i oczekujemy, że do końca 2011 roku uda nam się osiągnąć poziom 50 proc. - przekonuje Szlendak."Ze strony : http://wyborcza.biz/biznes/1,101562,7786201,Greenpeace_walczy_z_Nestl%C3%A9_o_indonezyjskie_lasy.html


lecytyna sojowa Ze strony ABC ZDROWIE : http://portal.abczdrowie.pl/lecytyna-sojowaLecytyna sojowa to mieszanina fosfolipidów oraz steroli pełniących w organizmie człowieka ważne dla życia funkcje. Lecytyna buduje błony komórkowe, stanowi źródło choliny. Dieta bogata w lecytynę poprawia pamięć, obniża poziom cholesterolu LDL oraz korzystnie wpływa na komórki wątroby.


EKSTRAKT SŁODOWYze strony http://technologg.wizytowka.pl/  - jest to zagęszczony wyciąg wodny słodu jęczmiennego. Słodem nazywamy jęczmień po przerywanym w pewnym momencie kiełkowaniu, zwanym słodowaniem. W czasie kiełkowania dzięki enzymom zawartym w ziarnie, nierozpuszczalna skrobia bielma zamienia się w rozpuszczalny cukier zwany cukrem słodowym – malatozą. Ekstrakt słodowy otrzymuje się poprzez : poddanie wysuszonego słodu oddziaływaniu, rozdrabnianiu a następnie ekstrakcji wodnej, filtrowaniu i zgęszczaniu pod zmniejszonym ciśnieniem. Ekstrakt słodowy ma konsystencję gęstego syropu o brunatnej barwie, aromatycznym zapachu i charakterystycznym słodkawym smaku. Ekstrakt ma zastosowanie do produkcji pierników oraz dużej gamy wyrobów cukierniczych.


Syrop glukozowo-fruktozowy z Wikipedii : http://pl.wikipedia.org/wiki/Syrop_glukozowo-fruktozowy
Oddziaływanie syropu na zdrowie ludzkie jest przedmiotem licznych badań naukowych. Dotąd ustalono, że spożywanie dużych ilości produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy:

  • powoduje szybkie tycie i chroniczną otyłość (fruktoza spożywana nawet w niewielkich ilościach, nastawia organizm na produkcję tkanki tłuszczowej, zwłaszcza gromadzącej się wokół narządów wewnętrznych). Według prof. Grażyny Cichosz, żaden inny składnik diety nie sprzyja otyłości tak, jak fruktoza,
  • hamuje wytwarzanie ATP,
  • może powodować zaćmę cukrzycową.
Poważnym negatywnym zdrowotnie skutkom spożywania syropu glukozowo-fruktozowego, zapobiegać miałaby masowa produkcja syropu zawierającego fruktozę o niskim indeksie glikemicznym. Na razie rozwiązanie to nie jest szeroko stosowane.

E 1404 Skrobia utleniona, skrobia modyfikowana Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  
Naturalny zagęszczacz, substancja wiążąca i żelująca. Uważana za nieszkodliwą.Skrobia modyfikowana często mylnie kojarzona jest z GMO. Na opakowaniach GMO powinna widnieć informacja skrobia modyfikowana genetycznie - takich produktów lepiej unikać ! 


E 339 Fosforany soduZe strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )     Naturalne przeciwutleniacze, emulgatory, regulatory kwasowości, stabilizatory i substancje wspomagające wiązanie wody. Sole sodowe kwasu ortofosforowego. Fosfor jest jednym z niezbędnych do życia składników mineralnych. W organizmie powinna istnieć określona proporcja pomiędzy ilością fosforu i wapnia. Jeśli do organizmu dostarczymy za dużo fosforu, wówczas może to zakłócić przyswajanie innych substancji mineralnych. Odradza się częste spożywanie.   


mieszanina tokoferoli
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )    


E 306 Tokoferole naturalne Naturalny, otrzymywany z olejów roślinnych, przeciwutleniacz. Tylko w przypadku nadmiernego spożycia preparatów zawierających witaminę E istnieje niebezpieczeństwo przedawkowania, co może niekorzystnie oddziaływać na stan zdrowia. Uważane za nieszkodliwe. 


E 307 Alfa-tokoferol Syntetycznie produkowana witamina E. Przeciwutleniacz i substancja wzbogacająca. Patrz E 306. Uważany za nieszkodliwy. 


E 308 Gamma-tokoferol Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E 306. Uważany za nieszkodliwy. 


E 309 Delta-tokoferol Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E 306. Uważany za nieszkodliwy. 


UWAGA ALERGICY ! Zdrowie

[edytuj]

1 komentarz:

HM