wtorek, 5 czerwca 2012

Lista UE potencjalnych alergenów, które powinny być wymieniane na etykietach produktów spożywczych.



Zboża zawierające gluten (tj. ziarno pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, orkiszu, kamutu lub ich odmian hybrydowych) oraz produkty z nich wytworzone
Skorupiaki oraz produkty z nich wytworzone
Jaja oraz produkty z nich wytworzone
Ryby oraz produkty z nich wytworzone
Orzechy arachidowe oraz produkty z nich wytworzone
Soja oraz produkty z niej wytworzone
Mleko oraz produkty z niego wytworzone (włącznie z laktozą
Orzechy tzn. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), pekany (Carya illinoiesis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) oraz produkty z nich wytworzone
Seler oraz produkty z niego wytworzone
Gorczyca oraz produkty z niej wytworzone
Ziarno sezamu oraz produkty z nich wytworzone
Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu >10mg/kg lub 10mg/l wyrażonych jako SO2


tabelka pochodzi ze strony Instytytu Żywności i Żywienia
http://www.izz.waw.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=77&Itemid=&lang=pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

HM