• | Zboża zawierające gluten (tj. ziarno pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, orkiszu, kamutu lub ich odmian hybrydowych) oraz produkty z nich wytworzone |
• | Skorupiaki oraz produkty z nich wytworzone |
• | Jaja oraz produkty z nich wytworzone |
• | Ryby oraz produkty z nich wytworzone |
• | Orzechy arachidowe oraz produkty z nich wytworzone |
• | Soja oraz produkty z niej wytworzone |
• | Mleko oraz produkty z niego wytworzone (włącznie z laktozą |
• | Orzechy tzn. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), pekany (Carya illinoiesis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) oraz produkty z nich wytworzone |
• | Seler oraz produkty z niego wytworzone |
• | Gorczyca oraz produkty z niej wytworzone |
• | Ziarno sezamu oraz produkty z nich wytworzone |
• | Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu >10mg/kg lub 10mg/l wyrażonych jako SO2 |
tabelka pochodzi ze strony Instytytu Żywności i Żywienia
http://www.izz.waw.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=77&Itemid=&lang=pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz