wtorek, 5 czerwca 2012

Morliny Kiełbasa śląska


kiełbasa wieprzowa średnio rozdrobniona wędzona parzona

Składniki : mięso wieprzowe (86%), woda, sól, glukoza, E450- stabilizator, ekstrakty przypraw, przyprawy, E300, E301 - przeciwutleniacze, hydrolizat białka roślinnego, E250- substancja konserwująca

Produkt może zawierać śladowe ilości zbóż zawierających gluten, soi, mleka (łącznie z laktozą), selera, gorczycy. 

Skorowidz:
Z Wikipedii:
Glukoza (dokładniej: D-glukoza) – organiczny związek chemicznymonosacharyd (cukier prosty) z grupy aldoheksoz

E 450 Difosforany 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  
Syntetyczne emulgatory, stabilizatory i regulatory kasowości. Spożywane w dużych ilościach mogą pogarszać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza oraz powodować osteoporozę i odkładanie się wapnia. Patrz E 339. Odradza się częste spożywanie. 


E 339 Fosforany sodu
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  
Naturalne przeciwutleniacze, emulgatory, regulatory kwasowości, stabilizatory i substancje wspomagające wiązanie wody. Sole sodowe kwasu ortofosforowego. Fosfor jest jednym z niezbędnych do życia składników mineralnych. W organizmie powinna istnieć określona proporcja pomiędzy ilością fosforu i wapnia. Jeśli do organizmu dostarczymy za dużo fosforu, wówczas może to zakłócić przyswajanie innych substancji mineralnych. Odradza się częste spożywanie.  


E 300 Kwas askorbinowy
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  
Syntetycznie wytwarzana substancja o aktywności witaminy C. Stosowany jako przeciwutleniacz, stabilizator barwy i składnik wzbogacający. Ze względów technologicznych coraz częściej stosowany w przemyśle ! spożywczym. Przy ciągłym przedawkowywaniu (kilka gram dziennie) może przyczyniać się do powstawania kamieni moczowych w nerkach i pęcherzu. Hamuje niepożądane tworzenie się nitrozoamin podczas intensywnego ogrzewania (np. smażenia) wędlin z mięsa peklowanego. Uważany za nieszkodliwy.  

E 301 Askorbinian sodu 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  

Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Sól sodowa kwasu askorbinowego. Patrz E 300. Uważany za nieszkodliwy.  

Hydrolizat białka roślinnego 
jest otrzymywany z białka kukurydzy, soi lub pszenicy, które zostało poddane procesowi kwaśnej lub enzymatycznej hydrolizy (podział białka na pojedyncze aminokwasy). Substancja ta ma mięsny aromat i często jest stosowana w produktach pikantnych.

E 250 Azotyn sodu 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  
Syntetycznie produkowany konserwant i stabilizator barwy. Stosowany powszechnie do peklowania mięsa przeznaczonego do produkcji wędlin. Hamuje rozwój bakterii szkodliwych dla zdrowia (m.in. Clostridum botulinum). Spożyty w dużych ilościach utrudnia transport tlenu przez krew. Jest to szczególnie niebezpieczne w przypadku niemowląt. Podczas ogrzewania peklowanych przetworów mięsnych -w temperaturze powyżej 150°C - wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy. Odradza się częste spożywanie.  

3 komentarze:

  1. o fuuu ile konserwantów. dziwne że ludzie to jedzą, ja jak mam możliwość to kupuję swojskie kiełbasy od znajomego, który to robi, a jak nie da rady to szukam produktów bez konserwantów (więksi producenci zaczęli takie ostatnio wprowadzać). seria nazywa się "bez E"

    OdpowiedzUsuń
  2. tak słyszałem o tej serii. produkują ją w ZPM Henryk Kania. firma z tego co wiem to dużo ostatnio inwestuje w jakość. certyfikaty i wgl. ja chętnie kupuję te wędliny bo wg mnie są smaczne i przede wszystkim zdrowe bo bez chemii :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie istnieje taki skrót jak "wgl". Naucz się pisać po polsku.
      Nie dziękuj.

      Usuń

HM