czwartek, 14 czerwca 2012

LaFesta Chocolatta hot classico - napój czekoladowy instant.


Napój czekoladowy instant. 
Skład: cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (15%) serwatka w proszku, syrop glukozowy, utwardzony tłuszcz roślinny, skrobia, białko mleka, sól, aromat, emulgator lecytyna sojowa, stabilizator E 340(ii), E 466.
W zakładzie są używane również: soja, gluten.  

Skorowidz: 
Na pierwszym miejscu w składzie CUKIER... 

a na drugim jego "gorszy" brat :

syrop glukozowy:

Oddziaływanie syropu na zdrowie ludzkie jest przedmiotem licznych badań naukowych. Dotąd ustalono, że spożywanie dużych ilości produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy:
  • powoduje
  • szybkie tycie i chroniczną otyłość (fruktoza spożywana nawet w niewielkich ilościach, nastawia organizm na produkcję tkanki tłuszczowej, zwłaszcza gromadzącej się wokół narządów wewnętrznych). Według prof. Grażyny Cichosz, żaden inny składnik diety nie sprzyja otyłości tak, jak fruktoza,
  • hamuje wytwarzanie ATP,
  • może powodować zaćmę cukrzycową.


Utwardzony tłuszcz roślinny może być źródłem niebezpiecznych dla zdrowia kwasów tłuszczowych trans.

E 322 LecytynaZe strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  
Naturalny, roślinny emulgator i przeciwutleniacz pozyskiwany z olejów: sojowego, słonecznikowego lub rzepakowego. Występuje w żywych komórkach. Uważany za nieszkodliwy.


E 340 Fosforany potasu 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  

Naturalne przeciwutleniacze, emulgatory i regulatory kwasowości. Sole potasowe kwasu ortofosforowego. Patrz E 339. Odradza się częste spożywanie. 

E 466 Sól sodowa karboksymetylocelulozy 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  
Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Patrz E 460. Przy dawkach powyżej 5 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uwaga alergicy.  

E 460 Celuloza Naturalny emulgator, stabilizator i substancja wypełniająca. Pozyskiwany ze ścianek komórek roślinnych. Nie trawiony. Wzmaga trawienie. Uważany za nieszkodliwy.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

HM