wtorek, 19 czerwca 2012

Czy warzywa i owoce wystarczą do prawidłowego funkcjonowania organizmu?


Czy warzywa i owoce wystarczą do prawidłowego funkcjonowania organizmu?


Artykuł ze strony Medycyna Praktycznahttp://dieta.mp.pl/lista/show.html?id=70643



Pytanie nadesłane do redakcji

Czy warzywa i owoce wystarczą do prawidłowego funkcjonowania organizmu? Chciałabym przejść na dietę skuteczną i szybką. Mianowicie mam zamiar jeść tylko owoce i warzywa, sałatki warzywne itp. Czy to nie jest dieta zbyt głodówkowa?

Odpowiedziała

mgr Aleksandra Cichocka
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Zakład Profilaktyki Chorób
Żywieniowozależnych z Poradnią Metabolicznych
Odchudzając się, należy zwrócić szczególną uwagę na dobór spożywanych produktów, żeby nie dopuścić do niedoborów składników odżywczych. Nie wystarczy tylko ograniczyć ilość spożywanych kalorii i tłuszczu, ale organizmowi należy dostarczyć odpowiednią ilość białka, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów złożonych, błonnika, witamin, składników mineralnych, antyoksydantów. Do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje około 300 składników zawartych w żywności.
Brak poszczególnych witamin, składników mineralnych i innych substancji odżywczych może niekorzystnie odbić się na zdrowiu, a także na urodzie. Aby zeszczupleć i zachować piękne włosy, paznokcie, cerę i jędrne ciało należy przywiązywać wagę do tego, co się je. Każdy produkt spożywczy zawiera różne składniki, w różnych proporcjach. Nie ma produktów "idealnych", dostarczających wszystkiego, czego organizm człowieka potrzebuje.
Na przykład wiadomo, że warzywa i owoce są zdrowe, ale nie zawierają one wszystkich składników odżywczych potrzebnych organizmowi każdego dnia. Dlatego zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia Instytut Żywności i Żywienia nie poleca diet jednostronnych, poleca takie diety, w skład których wchodzą produkty dostarczające wszystkich potrzebnych organizmowi składników. Im bardziej będzie urozmaicona dieta, tym więcej cennych składników dotrze do organizmu i będzie on mógł funkcjonować bez przeszkód.
Ułożenie prawidłowej diety przypomina układanie "puzzli", jeśli zabraknie jednego nawet elementu, obraz nie jest pełny i podobnie w organizmie - głód zastał zaspokojony, ustrój funkcjonuje, ale niedobór jakiegoś składnika odżywczego sprawia, że któryś z narządów odczuwa jego brak.
Istotę zdrowego żywienia przedstawia Piramida Żywności opracowana w Instytucie Żywności i Żywienia. Źródło: www.izz.waw.pl.
Żywność podzielona jest na 6 grup produktów spożywczych:
  1. produkty zbożowe;
  2. warzywa;
  3. owoce;
  4. mleko i produkty mleczne;
  5. mięso (ryby, drób, wędliny) i jego zamienniki (fasola, groch, soja, soczewica, jaja);
  6. tłuszcze roślinne
Produkty z każdej grupy dostarczają innych składników pokarmowych. Codziennie należy spożywać produkty z każdej grupy, w odpowiednich proporcjach. W obrębie każdej grupy należy wybierać produkty o małej zawartości cukru, tłuszczu (poza olejami roślinnymi i margarynami miękkimi i tłustymi rybami morskimi) i te, które zawierają dużo witamin, składników mineralnych i błonnika.
Zdrowa dieta to: dużo produktów zbożowych, najlepiej bogatobłonnikowych; dużo różnorodnych warzyw; sporo, ale trochę mniej, niż warzyw - owoców; codzienne uwzględnianie chudego mleka i chudych produktów mlecznych oraz niewielka ilość chudego mięsa lub jego zamienników. Jako tłuszcz dodany zaleca się przede wszystkim olej rzepakowy, a także oliwę z oliwek. Można stosować też margaryny miękkie. Olej najlepiej stosować do surówek i sałatek, smażenie jest przeciwwskazane.
Nie zaleca się szybkiego chudnięcia, może bowiem ono wywołać efekt jo-jo. Zaleca się następujące tempo chudnięcia 0,5-1 kg na tydzień, czyli 2-4 kg na miesiąc.

Piśmiennictwo:

Cichocka A.: Praktyczny poradnik żywieniowy w odchudzaniu oraz profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2. Wyd. Medyk Sp. z o.o. Warszawa 2010
Jarosz M., Kłosiewicz-Latoszek L. (red.): Otyłość. Zapobieganie i leczenie. Seria Instytut Żywności i Żywienia zaleca. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2006
Jarosz M. (red.): Praktyczny podręcznik dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2010. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

HM