piątek, 29 czerwca 2012

We Francji ruszył Francja. Ruszył projekt "Open Food Facts"

Francja wzoruje się na moim blogu :) 


Francja. Ruszył projekt Open Food Facts



Projekt „Open Food Facts” jest stroną internetową, która ma na celu opisywanie składu wszystkich produktóBIOw spożywczych oferowanych na całym świecie. 


Obecnie na tej „pierwszej spożywczej Wikipedii”, oprócz produktów konwencjonalnych znajduje się około 100 certyfikowanych produktów BIO.


Serwis dostępny jest na razie w 5 wersjach językowych: francuskiej, agnielskiej, niemieckiej, hiszpańskiej, portugalskiej i włoskiej.


Założyciel serwisu Stéphane Gigandet wpadł na pomysł w wyniku prostej obserwacji: „W dzisiejszych czasach można uzyskać informacje o składnikach i dodatkach zakazanych w Europie, ale niewiele na temat tych, które są dopuszczone. Nie możemy więc łatwo porównywać produktów według dodatków, które zawierają. Służby zdrowia posiadają takie bazy danych, ale nie dzielą się nimi.


Aby je otrzymać można zdecydować się na wywieranie wpływu na urzędników w Brukseli przez lata. Wolę rozwiązanie szybsze.”


Open Food Facts ma 3 główne cele: pomóc konsumentom rozszyfrować etykiety (w celu identyfikacji i unikania dodatków do żywności, porównywanie produktów i znajdowanie podobnych ale bardziej zdrowych), zachęcać producentów do oferowania produktów zdrowszych, wspierać badania naukowe dotyczące żywności(łącząc i zestawiając ich wyniki).



Źródło: http://bio-marche.info

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

HM