poniedziałek, 18 czerwca 2012

PIEGUSKI cookies chocolate drops

Ciasteczka z kawałkami czekolady mlecznej z mleka alpejskiego.

 

Składniki: mąka pszenna, granulki czekolady mlecznej z mleka alpejskiego 32% [cukier, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, serwatka w proszku, emulgator (lecytyna sojowa), aromat: wanilina], olej palmowy, cukier, jaja, syrop glukozowy, skrobia pszenna, substancje spulchniające (węglan sodu, difosforan disodowy, węglan wapnia, siarczan wapnia), sól, mleko pełne w proszku, aromaty, białko jaja w proszku. 

Zawiera pszenicę, gluten, jaja, soję, mleko. 
Może zawierać śladowe ilości orzechów

Skorowidz: 

lecytyna sojowa Ze strony ABC ZDROWIE : http://portal.abczdrowie.pl/lecytyna-sojowaLecytyna sojowa to mieszanina fosfolipidów oraz steroli pełniących w organizmie człowieka ważne dla życia funkcje. Lecytyna buduje błony komórkowe, stanowi źródło choliny. Dieta bogata w lecytynę poprawia pamięć, obniża poziom cholesterolu LDL oraz korzystnie wpływa na komórki wątroby.


olej palmowy  ... jest zdrowy , ale jego produkcja ciągle budzi zastrzeżenia ... 

E 500 Węglan i wodorowęglan sodu Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  
Syntetyczny środek spulchniający i przeciwzbrylający, regulator kwasowości. Główny składnik mineralny wody. W dużych, nie występujących w żywności, dawkach może prowadzić do uszkodzeń nerek lub nad miernego wydzielania soku żołądkowego. Uważany za nieszkodliwy. 

E 450 Difosforany 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  
Syntetyczne emulgatory, stabilizatory i regulatory kasowości. Spożywane w dużych ilościach mogą pogarszać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza oraz powodować osteoporozę i odkładanie się wapnia. Patrz E 339. Odradza się częste spożywanie. 


E 339 Fosforany sodu
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  
Naturalne przeciwutleniacze, emulgatory, regulatory kwasowości, stabilizatory i substancje wspomagające wiązanie wody. Sole sodowe kwasu ortofosforowego. Fosfor jest jednym z niezbędnych do życia składników mineralnych. W organizmie powinna istnieć określona proporcja pomiędzy ilością fosforu i wapnia. Jeśli do organizmu dostarczymy za dużo fosforu, wówczas może to zakłócić przyswajanie innych substancji mineralnych. Odradza się częste spożywanie.   

E 170 Węglany wapnia 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )   
Naturalna, mineralna biała substancja. Pełni w żywności rolę barwnika, dodatku przeciwzbrylającego i stabilizatora. Uważane za nieszkodliwe.  

E 516 Siarczan wapnia 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 ) 
Syntetyczny regulator kwasowości i wzmacniacz tekstury, znany jako gips. Uważany za nieszkodliwy.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

HM