Czasy, gdy żywność sprzedawana była w szklanych albo papierowych opakowaniach i w takich była przechowywana w domowych lodówkach minęły bezpowrotnie. Dzisiaj królują plastiki i często lekceważymy niebezpieczeństwa jakie one niosą dla naszego zdrowia. Bo plastik plastikowi jest nierówny, część opakowań z tworzyw sztucznych jest relatywnie bezpieczna, niewłaściwe używanie innych zagraża naszemu zdrowiu.
Jak je odróżnić?
Informacja, z jakiego tworzywa wyprodukowano opakowanie znajduje sie na spodzie opakowania w formie symbolu graficznego składającego się z trzech zawracających strzałek tworzących trójkąt. W środku tego trójkąta znajduje się cyfra od 1 do 7 informująca o rodzaju tworzywa, z którego wyprodukowano opakowanie.
A co oznaczają te cyfry?
Używany jest do produkcji jednorazowych opakowań do żywności i jednorazowych naczyń. Typowym opakowaniem PET są butelki do wody mineralnej. Nie jest to optymalne opakowanie. Niemieccy naukowcy dowiedli, że woda przechowywana w butelkach PET zawiera nieznany jeszcze składnik o działaniu zbliżonym do estrogenów. Ponadto opakowanie takie, nawet po dokładnym umyciu, może wydzielać toksyczne chemikalia przy ponownym użyciu. Nigdy nie używaj ponownie wyrobów z tego rodzaju tworzywa.
Polietylen o dużej gęstości uważany za jeden z bezpieczniejszych plastików, może być stosowany do powtórnego użycia.
Polichlorek winylu, bardzo powszechny, używany do wyrobu m.in. folii do pakowania żywności. PCV jest szkodliwy dla zdrowia i może wydzielać toksyny. W procesie spalania polichlorku winylu wytwarzają się bardzo groźne dla zdrowia związki chemiczne zwane dioksynami, które są często bardziej niebezpieczne od cyjanku potasu.
Polietylen o małej gęstości używany do produkcji wielu rodzajów opakowań do żywności, uznawany jest jako dozwolony do powtórnego użytku i bezpieczniejszy niż wiele innych plastików, ale nie tak bezpieczny jak tworzywa 2 i 5.
Polipropylen wielokrotnego użytku jest często spotykany jako opakowanie do żywności. Razem z tworzywem nr 2 (HDPE ) uznawany jest za jeden z najbezpieczniejszych plastików.
Polistyren najbardziej znany w formie spienionej czyli jako styropian. PS wydziela toksyny i nie powinien być stosowany jako opakowanie do żywności. I rzadko stosowany jest do tego celu ze względu na mniejszą odporność chemiczną od polietylenu, ale jest obecny np. w przykrywkach do jednorazowych kubków na kawę.
7 – INNE
Nigdy nie wykorzystuj do powtórnego użycia wyrobów z plastiku oznaczonego jako 7. W tej kategorii znajduje się wiele szkodliwych związków, m.in. także bardzo toksyczny bisfenol A (BPA), który może przyczyniać się do zachorowania na schizofrenię, depresję czy chorobę Alzheimera. Ponadto jedząc lub pijąc żywność, która miała kontakt z BPA narażamy się na zaburzenia układu nerwowego i hormonalnego. W żadnym wypadku nie można ich używać w kuchenkach mikrofalowych, które zwielokrotniają przenikanie BPA do żywności.
Nigdy nie wykorzystuj do powtórnego użycia wyrobów z plastiku oznaczonego jako 7. W tej kategorii znajduje się wiele szkodliwych związków, m.in. także bardzo toksyczny bisfenol A (BPA), który może przyczyniać się do zachorowania na schizofrenię, depresję czy chorobę Alzheimera. Ponadto jedząc lub pijąc żywność, która miała kontakt z BPA narażamy się na zaburzenia układu nerwowego i hormonalnego. W żadnym wypadku nie można ich używać w kuchenkach mikrofalowych, które zwielokrotniają przenikanie BPA do żywności.
Plastik jest dzisiaj częścią naszego życia i szybko się go z kuchni nie pozbędziemy. Spróbujmy jednak zmniejszyć do minimum szkodliwy wpływ sztucznych tworzyw na nasze zdrowie. W tym celu:
- Do przechowywania żywności używaj tylko plastików oznaczonych cyfrą 2 (HDPE) i 5 (PP).
- Plastików z pozostałych grup nie używaj do przechowywania żywności, ale oddawaj je do recyklingu. Nie używaj ponownie butelek PET i nie podgrzewaj w mikrofalówce żywności na tackach, na których ją kupiłaś, (chyba że na opakowaniu zaznaczono, że nadają się do tego celu).
- Nie podgrzewaj w mikrofalówce żywności w opakowaniach zawierających bisfenol (grupa 7), nie wlewaj do nich gorących płynów i nie zmywaj w zmywarce.
- Wszystkie opakowania plastikowe używaj zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu (oznaczenia dotyczące temperatury, zmywarki itp).uzupełnione obrazami ze strony : http://www.eko-sztuka-pakowania.pl/opakowania/oznakowanie_opakowan.htm oraz ze strony : https://www.facebook.com/misiontek?ref=ts&fref=ts
na butelce z ktorej wlasnie pije PEPSI cytrynowa sa dwa symbole: trojkąt a cyfra 5 i symbolem PP oraz obok trojkat z cyfra 1 i symbolem PET - i co to moze oznaczac? ze pomieszali plastiki dobry i zły?
OdpowiedzUsuńAnna
Warto wiedzieć jakie opakowania są szkodliwe, a jakie dobre! Super wpis :)
OdpowiedzUsuń