piątek, 17 maja 2013

Baton : BOUNTY



Soczysty biały kokos oblany mleczną czekoladą 

Składniki: cukier, wiórki kokosowe (21%), syrop glukozowy, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, odtłuszczone mleko w proszku, emulgatory (lecytyna sojowa, E471), laktoza, tłuszcz mleczny, serwatka w proszku, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), sól naturalny ekstrakt z wanilii.


Wartość odżywcza w 100g : 488kcal 
Kod kreskowy (EAN) : 40111216

Skorowidz: 

Syrop glukozowy i cukier 
Ze strony : www.poradnikzdrowie.pl
Węglowodany są wchłaniane do krwi w postaci glukozy. Przyswajanie węglowodanów złożonych przebiega dość wolno, cukrów prostych zaś bardzo szybko – są niemal natychmiast trawione i wchłaniane z przewodu pokarmowego jako glukoza, znacznie podnosząc jej stężenie. Na wzrost poziomu glukozy trzustka reaguje wyrzutem insuliny. Hormon ten przenosi glukozę z krwiobiegu do komórek. Jeśli wzrost poziomu glukozy jest szybki, insulina wydziela się w dużej ilości, co pozwala szybko uporać się z cukrem, ale przy takim tempie wchłaniania poziom cukru gwałtownie spada, mogąc spowodować hipoglikemie reaktywne. To wywołuje uczucie głodu i sięgnięcie po kolejną dawkę cukru. Gwałtowny skok stężenia glukozy to duży wyrzut insuliny przez trzustkę. Taka stała nadmierna stymulacja obciąża ją i wpływa na metabolizm tkanek obwodowych: insulina pobudza je do wchłaniania glukozy, a następnie do jej magazynowania w postaci tłuszczu, co powoduje przyrost wagi. 

Tłuszcz kakaowy jest otrzymywany z ziaren kakaowych lub ich części.


lecytyna sojowa 
Ze strony ABC ZDROWIE : http://portal.abczdrowie.pl/lecytyna-sojowaLecytyna sojowa to mieszanina fosfolipidów oraz steroli pełniących w organizmie człowieka ważne dla życia funkcje. Lecytyna buduje błony komórkowe, stanowi źródło choliny. Dieta bogata w lecytynę poprawia pamięć, obniża poziom cholesterolu LDL oraz korzystnie wpływa na komórki wątroby

E 471 Mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35) 
Naturalne emulgatory i stabilizatory. Występują w naturze. Uważane za nieszkodliwe.



E 422 Glicerol, gliceryna 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  
Syntetyczny nośnik i substancja utrzymująca wilgotność. Występuje w naturze wolejach i tłuszczach. Uważany za nieszkodliwą.  

Podsumowanie... batonik jest kaloryczny... (podwójne opakowanie 57g dostarcza 278kcal ... ) ale za to jego skład jest całkiem przyzwoity... daję 9/10 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

HM