poniedziałek, 20 maja 2013

OSHEE vitamin ENERGY : MAGNESIUM + vit.B6 + vit. B5

Pasteryzowany gazowany napój owocowy o smaku owoców tropikalnych z dodatkiem MAGNEZU I WITAMINY B6




Skład : woda; cukier; mleczan magnezu - substancja wzbogacająca; syrop fruktozowy; dwutlenek węgla; kwas cytrynowy; aromat : ekstrakt z guarany (zawiera naturalną kofeinę); przeciwutleniacz: kwas askorbinowy; wyciąg z żenszenia; substancje wzbogacające: kwas pantotenowy, witamina B6; barwnik E160a.

Wartość odżywcza w 100g: 43kcal
Kod kreskowy (EAN) : 5908260251659

Skorowidz:
Cukier... 

Mleczan magnezu 
Z Wikipedii ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Mleczan_magnezu )
– organiczny związek chemiczny, sól magnezowa kwasu mlekowego. Jest dodawany do żywności jako regulator kwasowości (E329).

Syrop fruktozowy...
Z Wikipedii ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Syrop_glukozowo-fruktozowy) 
"...fruktoza spożywana nawet w niewielkich ilościach, nastawia organizm na produkcję tkanki tłuszczowej, zwłaszcza gromadzącej się wokół narządów wewnętrznych). Według prof. Grażyny Cichosz, żaden inny składnik diety nie sprzyja otyłości tak, jak fruktoza... "

E 330 Kwas cytrynowy 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 ) 
Otrzymywany na drodze fermentacji pleśniowej (Aspergillus niger) regulator kwasowości i przeciwutleniacz. Substancja występująca w przemianie materii człowieka. Tylko w bardzo dużych dawkach, które nie są stosowane w żywności, może powodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia. Uważany za nieszkodliwą

E 300 Kwas askorbinowy 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 ) Syntetycznie wytwarzana substancja o aktywności witaminy C. Stosowany jako przeciwutleniacz, stabilizator barwy i składnik wzbogacający. Ze względów technologicznych coraz częściej stosowany w przemyśle ! spożywczym. Przy ciągłym przedawkowywaniu (kilka gram dziennie) może przyczyniać się do powstawania kamieni moczowych w nerkach i pęcherzu. Hamuje niepożądane tworzenie się nitrozoamin podczas intensywnego ogrzewania (np. smażenia) wędlin z mięsa peklowanego. Uważany za nieszkodliwy.

Podsumowanie : Po wypiciu paru łyków czułam się totalnie zasłodzona... w dodatku nie wiem po co zastosowano syrop fruktozowy... produkt oceniam na 5/10

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

HM