niedziela, 12 maja 2013

Płatki Nestle Fitness Yoghurt



Płatki fitness (77,5%) : ziarna zbóż [pszenica (45,6%) ryż], cukier, syrop cukru brązowego, ekstrakt słodowy jęczmienny, sól, syrop glukozowy, regulatory kwasowości (fosforan trójsodowy), przeciwutleniacz (mieszanka tokoferoli). Płatki fitness polewie jogurtowej (22,5%): polewa jogurtowa (14,7%) [cukier, tłuszcz roślinny, serwatka w proszku (z mleka), białka białka, mleka jogurt w proszku (mleko odtłuszczone, serwatka), emulgator (lecytyna sojowa), regulator kwasowości (kwas mlekowy w proszku), aromat], płatki Fitness, glazura [substancja glazurująca (guma arabska), syrop glukozowy, substancja zagęszczająca (polidekstroza), olej roślinny, regulator kwasowości (kwas cytrynowy)]. Substancje wzbogacające: witaminy i składniki mineralne (witamina C, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, ryboflawina (B2) tiamina (B1), kwas foliowy, witamina B12, wapń, żelazo) 

Wartość odżywcza w 100g : 399kcal 
Kod kreskowy (EAN) 5900020014931

Skorowidz : 
cukier... 
syrop cukru brązowego = rozpuszczony cukier... 

EKSTRAKT SŁODOWY
ze strony http://technologg.wizytowka.pl/ - jest to zagęszczony wyciąg wodny słodu jęczmiennego. Słodem nazywamy jęczmień po przerywanym w pewnym momencie kiełkowaniu, zwanym słodowaniem. W czasie kiełkowania dzięki enzymom zawartym w ziarnie, nierozpuszczalna skrobia bielma zamienia się w rozpuszczalny cukier zwany cukrem słodowym – malatozą. Ekstrakt słodowy otrzymuje się poprzez : poddanie wysuszonego słodu oddziaływaniu, rozdrabnianiu a następnie ekstrakcji wodnej, filtrowaniu i zgęszczaniu pod zmniejszonym ciśnieniem. Ekstrakt słodowy ma konsystencję gęstego syropu o brunatnej barwie, aromatycznym zapachu i charakterystycznym słodkawym smaku. Ekstrakt ma zastosowanie do produkcji pierników oraz dużej gamy wyrobów cukierniczych.

Syrop glukozowy 
Ze strony : www.poradnikzdrowie.pl Węglowodany są wchłaniane do krwi w postaci glukozy. Przyswajanie węglowodanów złożonych przebiega dość wolno, cukrów prostych zaś bardzo szybko – są niemal natychmiast trawione i wchłaniane z przewodu pokarmowego jako glukoza, znacznie podnosząc jej stężenie. Na wzrost poziomu glukozy trzustka reaguje wyrzutem insuliny. Hormon ten przenosi glukozę z krwiobiegu do komórek. Jeśli wzrost poziomu glukozy jest szybki, insulina wydziela się w dużej ilości, co pozwala szybko uporać się z cukrem, ale przy takim tempie wchłaniania poziom cukru gwałtownie spada, mogąc spowodować hipoglikemie reaktywne. To wywołuje uczucie głodu i sięgnięcie po kolejną dawkę cukru. Gwałtowny skok stężenia glukozy to duży wyrzut insuliny przez trzustkę. Taka stała nadmierna stymulacja obciąża ją i wpływa na metabolizm tkanek obwodowych: insulina pobudza je do wchłaniania glukozy, a następnie do jej magazynowania w postaci tłuszczu, co powoduje przyrost wagi.

E 339 Fosforany sodu
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 ) Naturalne przeciwutleniacze, emulgatory, regulatory kwasowości, stabilizatory i substancje wspomagające wiązanie wody. Sole sodowe kwasu ortofosforowego. Fosfor jest jednym z niezbędnych do życia składników mineralnych. W organizmie powinna istnieć określona proporcja pomiędzy ilością fosforu i wapnia. Jeśli do organizmu dostarczymy za dużo fosforu, wówczas może to zakłócić przyswajanie innych substancji mineralnych. Odradza się częste spożywanie.

mieszanina tokoferoli 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 ) 
E 306 Tokoferole naturalne Naturalny, otrzymywany z olejów roślinnych, przeciwutleniacz. Tylko w przypadku nadmiernego spożycia preparatów zawierających witaminę E istnieje niebezpieczeństwo przedawkowania, co może niekorzystnie oddziaływać na stan zdrowia. Uważane za nieszkodliwe.

lecytyna sojowa 
Ze strony ABC ZDROWIE : http://portal.abczdrowie.pl/lecytyna-sojowaLecytyna sojowa to mieszanina fosfolipidów oraz steroli pełniących w organizmie człowieka ważne dla życia funkcje. Lecytyna buduje błony komórkowe, stanowi źródło choliny. Dieta bogata w lecytynę poprawia pamięć, obniża poziom cholesterolu LDL oraz korzystnie wpływa na komórki wątroby

E 270 Kwas mlekowy 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 ) Syntetycznie lub na drodze fermentacji otrzymywany regulator kwasowości, konserwant i przeciwutleniacz. Występuje w każdym organizmie żywym. U noworodków może prowadzić do zaburzeń w przemianie materii, jeśli układ trawienny nie jest wystarczająco rozwinięty. Dotyczy to jednak tylko formy D(-) oraz DL kwasu mlekowego. W żywności dla niemowląt stosuje się tylko formę L(+). Uważany za nieszkodliwy

E 414 Guma arabska 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )
Naturalny, roślinny środek zagęszczający, stabilizator i emulgator. Wysuszony sok niektórych gatunków akacji. W niektórych krajach (Belgio, Francja) może być utrwalono przez napromieniowanie. Uważany za nieszkodliwą. Uwaga alergicy.

E 1200 Polidekstroza, 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )
spolimeryzowana glukoza Syntetyczna substancja zagęszczająca, regulator wilgotności i stabilizator. Może mieć działanie przeczyszczające. Odradza się jednorazowe spożywanie w ilości przekraczającej 50 g .lub łącznie w ciągu dnia 90 g.

E 330 Kwas cytrynowy 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 ) Otrzymywany na drodze fermentacji pleśniowej (Aspergillus niger) regulator kwasowości i przeciwutleniacz. Substancja występująca w przemianie materii człowieka. Tylko w bardzo dużych dawkach, które nie są stosowane w żywności, może powodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia. Uważany za nieszkodliwą.

Podsumowanie : Wbrew temu, co sugeruje nazwa (fitness), płatki są mocno słodzone... w dodatku posiadają dodatek fosforanów trójsodowych, które nie powinny być często spożywane... ze względu na wprowadzającą w błąd (przynajmniej moją osobę) reklamę ... otrzzymują ocenę 3/10


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

HM