wtorek, 21 maja 2013

Knoppers wafelek mleczno-orzechowy STORCK





Wafelek nadziewany (nadzienie mleczne 30,4%, nadzienie nugatowe 29,4%)

Składniki: cukier, tłuszcz roślinny, mąka pszenna (12%), mleko odtłuszczone w proszku (11,5%)*, orzechy laskowe (9%), pełnoziarnista mąka pszenna (6%), kakao, tłuszcz mleczny (2,6%)*, produkt z serwatki, kakao odtłuszczone, skrobia pszenna, emulgator: lecytyna sojowa, śmietanka w proszku (0,3%)*, sól, aromat, syrop karmelowy, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu.

* łączna zawartość mleka 10%

Może zawierać także śladowe ilości migdałów, orzeszków ziemnych, innych orzechów i jaj.

Kod kreskowy (EAN) : 40358802
Wartość odżywcza : 548 kcal ( 137 kcal/szt )

Skorowidz : 
Cukier... 
Syrop karmelowy ... czyli też cukier ... 

E 500 Węglan i wodorowęglan sodu 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35) 
Syntetyczny środek spulchniający i przeciwzbrylający, regulator kwasowości. Główny składnik mineralny wody. W dużych, nie występujących w żywności, dawkach może prowadzić do uszkodzeń nerek lub nad miernego wydzielania soku żołądkowego. Uważany za nieszkodliwy.

Podsumowanie : 
Produkt , poza tym że tuczy - jak większość słodyczy, skład ma bardzo przyzwoity ... daję 9/10 

3 komentarze:

  1. Wszystko chemia! Ale ja knopersy uwielbiam!!! Kojarzą mi sie z okresem intensywnej nauki, umilały mi czas.. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaka chemia? Akurat w tym produkcie chemii jest co kot napłakał - całe szczęście. Po prostu to jest to głównie cukier, węglowodany proste.

      Usuń
  2. A mnie zastanawia tłuszcz roślinny... że w płynnej formie go w wafelku nie znajdziemy, to raczej oczywiste ;) Więc w związku z tym musiał zostać jakoś przekształcony do postaci stałej, a więc: albo utwardzony, co = dużej ilości szkodliwych bardzo kwasów tłuszczowych trans, albo przeestryfikowany, co już nie stanowi takiego zagrożenia :) Producent jednak nie dookreśla jaką formę ma ten tłuszcz. Czasem na opakowaniach jest napisane wprost, że tłuszcz jest utwardzony, więc takie od razu odrzucam.

    OdpowiedzUsuń

HM