sobota, 19 maja 2012

Nestle : Cookie Crisp -zbożowe płatki w kształcie ciasteczek o smaku czekoladowym.


SKŁADNIKI : 
mąka [pszenna pełnoziarnista (32%), kukurydziana, pszenna], cukier, skrobia pszenna, syrop glukozowy, olej roślinny, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, cukier brązowy, aromat czekoladowy, substancje spulchniające (fosforan dwuwapniowy, wodorowęglan sodowy), sól, kakao, regulator kwasowości (fosforan trójsodowy), barwnik (karmel amoniakalny
SUBSTANCJE WZBOGACAJĄCE : witaminy i składniki mineralne (wit C, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, witamina B2, witamina B1, kwas foliowy, witamina B12, wapń, żelazo) 
Produkt może zawierać śladowe ilości mleka, orzechów arachidowych i innych orzechów


Skorowidz:


cukier ... uwaga na ukryty cukier !!! 


Syropy glukozowe to oczyszczone i zagęszczone wodne roztwory cukrów prostych (glukozy, maltozy) i niskocząsteczkowych wielocukrów, otrzymywane w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi.



cukier brązowy
Z wikipedii (http://translate.google.pl/translate?hl=pl&langpair=en%7Cpl&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Brown_sugar)
Brązowy cukier to sacharoza cukier produkt o charakterystycznym kolorze brązowym z powodu obecności melasy . Jest to albo niewybredny lub częściowo rafinowany cukier miękki składający się z cukru kryształu z pewnym resztkowej zawartości melasy, lub jest wytwarzana przez dodanie melasy do rafinacji cukru białego .(...)
Brązowy cukier ma nieco mniejszą wartość kaloryczną masy niż cukier biały, ze względu na obecność wody. Sto gramów brązowego cukru zawiera 373 kalorii, w przeciwieństwie do 396 kalorii w cukrze białym. [2] Jednakże, cukier brązowy pakuje gęściej niż cukier biały, ze względu na mniejszy rozmiar kryształu i może mieć więcej kalorii przy pomiarze objętości.





E 500 Węglan i wodorowęglan sodu 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )     
Syntetyczny środek spulchniający i przeciwzbrylający, regulator kwasowości. Główny składnik mineralny wody. W dużych, nie występujących w żywności, dawkach może prowadzić do uszkodzeń nerek lub nad miernego wydzielania soku żołądkowego. Uważany za nieszkodliwy.  



E 150c Karmel amoniakalny 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )     
Syntetyczny, brązowy barwnik na bazie roślinnej. Otrzymywany przez działanie amoniaku na cukier. W testach przeprowadzonych na zwierzętach stwierdzono przy dużych dawkach skurcze i obniżenie ilości limfocytów (białych krwinek krwi). Odradza się częste spożywanie.  





UWAGA ALERGICY !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

HM