czwartek, 17 maja 2012

Bakoma 7zbóż jogurt z jabłkami, gruszkami i ziarnami zbóż.

Jogurt 7 zbóż z jabłkami i gruszkami.
(ziarna zbóż 2,7%, jabłka i gruszki 0,8%)




Zawiera żywe bakterie jogurtowe oraz L acidophilus i Bifidobacterium.
Składniki: mleko pasteryzowane, wsad z ziarnami zbóż, jabłkami, gruszkami [zboża (pszenica, jęczmień, żyto, owies, ryż, gryka, proso), cukier, jabłka, gruszki, otręby pszenne, aromat), cukier, skrobia kukurydziana modyfikowana, żelatyna wieprzowa. Zawiera gluten. Może zawierać śladowe ilości orzechów



Skorowidz:


cukier ... uwaga na ukryty cukier !!! Jemy pyszny sosik nie zdając sobie sprawy ile w nim realnie jest cukru ! 


E 1404 Skrobia utleniona, skrobia modyfikowana 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )    
Naturalny zagęszczacz, substancja wiążąca i żelująca. Uważana za nieszkodliwą.

Skrobia modyfikowana często mylnie kojarzona jest z GMO. Na opakowaniach GMO powinna widnieć informacja skrobia modyfikowana genetycznie - takich produktów lepiej unikać ! 


żelatyna wieprzowa - uwaga wegetarnianie ... 

"Dlaczego producenci dodają żelatynę wieprzową do jogurtów owocowych?
dr inż. Monika Hoffmann z Laboratorium Oceny Żywności i Diagnostyki Zdrowotnej SGGW w Warszawie: - Żeby je zagęścić. Do jogurtów owocowych nie dodaje się owoców tylko tzw. wsady owocowe, które przypominają dżem lub syrop owocowy. Bez żelatyny jogurt rozwarstwiałby się i wyglądał nieatrakcyjnie dla konsumenta. Producent może wybrać także inne substancje zagęszczające np. modyfikowaną skrobię lub pektyny."  Ze strony : http://supermarket.blox.pl/2012/03/Po-co-w-jogurcie-swinia-i-sok-z-buraka-tlumaczy.html


Lactobacillus acidophilus 
Z Wikipedii : http://pl.wikipedia.org/wiki/Lactobacillus_acidophilus
Bakteria ta jest uważana za probiotyczną i wywierającą korzystny wpływ na organizm człowieka. Dzięki jej działalności w przewodzie pokarmowym (razem z innymi bakteriami tworzy tzw. florę jelitową) wytwarzane jest środowisko, które zapobiega rozwojowi niektórych szkodliwych mikroorganizmów, ponadto uczestniczy w produkcji niacynykwasu foliowego i witaminy B6. 


Bifidobacterium lactis - probiotyk 
Ze strony Czytelnia Medyczna : http://www.czytelniamedyczna.pl/2634,dzialanie-probiotykow-na-organizm-czlowieka-cz-ii-zastosowanie-probiotykow-w-lec.html
Przeprowadzone badania wskazują na znaczną skuteczność działania preparatów probiotycznych w leczeniu alergii związanej z żywnością (68). Wykazano, że szczepy z gatunku Bifidobacterium lactisLactobacillus bulgaricus iStreptococcus salivarius subsp. thermophilus są zdolne do wytwarzania enzymu laktazy i dzięki temu ułatwiają trawienie i wchłanianie laktozy z produktów mlecznych (35, 69). Uważa się, że probiotyki mogą być pomocne w zmniejszeniu dolegliwości u osób, które wytwarzają niewystarczające ilości tego enzymu lub nie tolerują laktozy.



gluten, śladowe ilości orzechów - UWAGA ALERGICY! 



1 komentarz:

  1. Te jogurty bakoma moim zdaniem są znacznie przereklamowane, wychodzą bardzo drogo a zboża i tak nie są tak przyswajalne jak by były dodane na świeżo. http://www.open-youweb.com/jogurt-7-zboz-od-bakoma-opinia/ Skład także nie jest jakiś rewelacyjny bo ma dużo cukru. Znacznie lepiej zrobić samemu taki jogurt na bazie naturalnego (nie greckiego) i dodać co komu pasuje, bardzie taniej i zdrowiej.

    OdpowiedzUsuń

HM