piątek, 25 maja 2012

Jedzenie zapobiegające starzeniu się.

Top 10 Anti-Aging Foods


Ogólne wytyczne dla diety przeciwdziałającej starzeniu się: 
- kontrolować (i obniżać) spożycie kalorii i spożycie tłuszczów
- jeść dużo produktów pełnoziarnistych, świeżych owoców i warzyw  - ograniczyć spożycie soli i cukru. 

Oprócz tych ogólnych wytycznych, istnieją produkty, które mogą pomóc w przeciwdziałaniu starzeniu się naszego organizmu ...


1. Awokado:
Owoc awokado jest dobrym źródłem zdrowego jednonienasyconego tłuszczu, który może pomagać obniżyć poziom złego typu cholesterolu w organiźmie. Awokado jest też dobrym źródłem witaminy E i dlatego pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry i przeciwdzziała starzeniu się skóry  (witamina E może również pomagać łagodzić klimakteryczne uderzenia gorąca). Awokado jest bogate w potas, który pomaga zapobiegać retencji płynu i nadciśnieniu tętniczemu.

2. Imbir:
Ten pikantny korzeń wspomaga układ trawienny i układ krążenia. Imbir pomaga również łagodzić dolegliwości reumatyczne.

3. Warzywa kapustne (kapusta, kalafior, brokuły, rzepa, brukselka, rzodkiew, rukiew wodna, jarmuż). 
Warzywa kapustne pomagają w walce z toksynami i rakiem. Zaleca się spożywanie przynajmniej 115 g warzyw kapustnych dziennie. Jeśli to możliwe, jedz na surowo, lub lekko podgotowane - wtedy istotne dla organizmu enzymy zostaną nietknięte. 


4.Makaron pełnoziarnisty i ryż brązowy są źródłem złożonych węglowodanów które są długo trawione przez nasz organizm 

5. Soja: kobiety w okresie menopauzy mogą stwierdzać, że soja pomaga utrzymać poziomy estrogenu. Soja może łagodzić klimakteryczne uderzenia gorąca i może zabezpieczać przed chorobą Alzheimera, osteoporozą i chorobami serca. Warto sprawdzić, czy produkty sojowe nie są transgeniczne. 

6. Czosnek: jedząc ząbek czosnku na dzień (surowy lub ugotowany) pomagasz chronić swój organizm przed rakiem i chorobom serca. Czosnek pomaga uniknąć raka okrężnicy. Czosnek redukuje również poziom cholesterolu i pomaga w rozrzedzeniu krwi lepiej niż aspiryna, dzięki czemu zapobiega chorobom układu krążenia i serca. 

7. Orzechy: większość orzechów jest dobrym źródłem minerałów - a w szczególności orzechy włoskie i brazylijskie. Orzechy włoskie, mimo iż są kaloryczne, są bogate w potas, magnez, żelazo, cynk, miedź i selen. Dodając orzechy do twojej diety polepszasz funkcjonowanie twojego układu trawiennego, układu immunologicznego, poprawiasz stan skóry i pomagasz zapobiegać rakowi. Orzechy również mogą pomagać w kontroli poziomu cholesterolu. Nigdy nie jedz zjełczałych orzechów! 

8. Jagody: wszystkie jagody takie jak : jeżyny, borówki, czarna porzeczka, a także czarne winogrona zawierają  związki flawonowe -będące doskonałymi antyutleniaczami, które pomagają chronić organizm przed uszkodzeniem spowodowanym przez wolne rodniki i starzenie.

9. Woda: Pij co najmniej 8 szklanek wody dziennie. Woda pomaga nam pozbyć się toksyn i zbędnych końcowych produktów przemiany materii z organizmu. Nie polegaj na pragnieniu, gdyż to uczucie słabnie z wiekiem. Pij często wodę oraz soki owocowe (100%) , soki jarzynowe, odtłuszczone lub niskoprocentowe mleko, buliony i herbaty. Również możesz dostarczać płyny w jedzeniu, zwłaszcza takim, które w temperaturze pokojowej jest w stanie płynnym (  galarety, zupy, arbuz (kawon), pomarańcze, sałata, pomidory, itp.)

10. Arbuz ( kawon ): zarówno miąższ jak i nasiona arbuza są pożywne. Spróbuj zmiksować je i pić jako sok. Miąższ arbuza zawiera witaminę B i C; nasiona zawierają selen, niezbędne tłuszcze, cynk i witaminę E , które zapobiegają uszkodzeniom powodowanym przez wolne rodniki i starzeniem.

Ze strony : www.TrueHealthandHealing.org 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

HM