czwartek, 31 lipca 2014

Przepis na rogaliki a`la Croissant - THERMOMIX

~700-750g mąki
2 łyżeczki soli
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 jajka 
180g wody
40 g śmietanki kremówki
1/2 kostki drożdży (50g)
1 łyżka cukru
masło


Mąkę, sól, 2 jajka, 2 kopiate łyżki jogurtu, wodę, drożdże, śmietankę i cukier łączymy w misce. 
Wyrabiamy 4 minuty (kłos). 

Powstałą masę (która nie powinna być ani za miękka - przylepiająca się do palców, ani za twarda - nie dająca się wałkować *) dzielimy na 6 części. Rozwałkowujemy na 6 placków. 5 z nich smarujemy od góry masłem i układamy jeden na drugim. Kładziemy ostatni placek ( bez masła) całość wałkujemy i uklepujemy. Powstały placek tniemy na 8-10 części i zwijamy od grubszej części. 

Podczas zwijania można dodać nadzienie : czekoladę, dżem, owoce... 

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy pod przykryciem (ściereczką) 30 minut. Następnie smarujemy z góry białkiem i pieczemy w 200`C przez około 25-30 minut - na złoty kolor :)


*w razie potrzeby dodać trochę wody lub mąki i ponownie wyrobić

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

HM