wtorek, 31 lipca 2012

Jogobella : owocowa wyspa






Skladniki: mleko, owoce 15% (wisnie i sok wiśniowy z koncentratu) cukier,  syrop glukozowo-fruktozowy białka mleka, aromat, barwnik : antocyjany , żywe kulrury bakterii ( S.thermophilusLb.acidophilus)


Skorowidz : 

cukier ... uwaga na ukryty cukier !!!  

Syrop glukozowo-fruktozowy 

Oddziaływanie syropu na zdrowie ludzkie jest przedmiotem licznych badań naukowych. Dotąd ustalono, że spożywanie dużych ilości produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy:
powoduje szybkie tycie i chroniczną otyłość (fruktoza spożywana nawet w niewielkich ilościach, nastawia organizm na produkcję tkanki tłuszczowej, zwłaszcza gromadzącej się wokół narządów wewnętrznych). Według prof. Grażyny Cichosz, żaden inny składnik diety nie sprzyja otyłości tak, jak fruktoza,
zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2potęguje apetyt, prowadzi do reaktywnej hipoglikemii (gwałtownych zmian poziomu insuliny oraz glukozy we krwi),
podwyższa poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, powoduje spadek wrażliwości organizmu na leptynę – hormon sytości (stałe poczucie głodu),
hamuje wytwarzanie ATP,
przyczynia się do zwiększenia możliwości wystąpienia zespołu jelita drażliwego,
może powodować zaćmę cukrzycową.

Poważnym negatywnym zdrowotnie skutkom spożywania syropu glukozowo-fruktozowego, zapobiegać miałaby masowa produkcja syropu zawierającego fruktozę o niskim indeksie glikemicznym. Na razie rozwiązanie to nie jest szeroko stosowane.

E 163 Antocyjany 
Ze strony Federacji Konsumentów http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  
Naturalne, roślinne, jasnoróżowe do ciemnoniebieskich barwniki otrzymywane z owoców i warzyw. Uważane za nieszkodliwe


Lactobacillus acidophilus 
Z Wikipedii : http://pl.wikipedia.org/wiki/Lactobacillus_acidophilus
Bakteria ta jest uważana za probiotyczną i wywierającą korzystny wpływ na organizm człowieka. Dzięki jej działalności w przewodzie pokarmowym (razem z innymi bakteriami tworzy tzw. florę jelitową) wytwarzane jest środowisko, które zapobiega rozwojowi niektórych szkodliwych mikroorganizmów, ponadto uczestniczy w produkcji niacynykwasu foliowego i witaminy B6. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

HM