piątek, 6 lipca 2012

Ser Morski ; Tesco


Zaw.tłuszczu : nie mniej niż 25%

Skład: mleko pasteryzowane, sól, stab: chlorek wapnia, substancja konserwująca : lizozym z jaj, kultury bakterii, podpuszczka mikrobiolog., barwnik : annato


Skorowidz:
E 509 - Chlorek wapnia 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  
"Syntetyczny wzmacniacz tekstury i stabilizator .Sól wapniowa kwasu solnego. Uważany za nieszkodliwy."  

E 1105 Lizozym 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  
Naturalny lub uzyskiwany genetycznie konserwant i preparat enzymatyczny stosowany do serów twardych i krojonych oraz jako enzym do wszystkich artykułów spożywczych. Pozyskiwany na drodze naturalnej z białka kurzego. Uwaga alergicy. Nie jest możliwe dokonanie wiarygodnej oceny lisozymy uzyskiwanej genetycznie.




E 160b Annato, biksyna, norbiksyna 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )    
Naturalny, roślinny barwnik pomarańczowy otrzymywany z nasion drzewa tropikalnego Bixa orellana L. Niemożliwe jest obecnie wydanie jednoznacznej opinii. 

Ze strony Food Info : http://www.food-info.net/pl/e/e160b.htm

Dopuszczalne dzienne spożycie: 
Do 2,5 mg/kg masy ciała

Efekty uboczne: 
Annatto może spowodować alergie i egzemę. (nie zawsze wiadomo, który czynnik w mieszaninie jest odpowiedzialny za efekty uboczne).

Ograniczenia żywieniowe: 
Żadne, E160b może być spożywany przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

HM