poniedziałek, 9 lipca 2012

7DAYS DOUBLE



Składniki: mąka pszenna, margaryna (tłuszcze roślinne, woda, sól, emulgator ( mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych) regulator kwasowości ( kwas cytrynowy) , aromat,  substancja konserwująca ( sorbinian potasu 0.1%)) nadzienie kakaowe 14% (cukier, oleje roślinne, woda, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 7%, odtłuszczone mleko w proszku , alkohol etylowy, emulgator ( mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym) aromaty, substancja żelująca ( alginian sodu) , substancja konserwująca ( sorbinian potasu 0.1%) , nadzienie waniliowe 14% ( cukier , oleje roślinne, woda, serwatka w proszku z mleka, odtłuszczone mleko w proszku, żółtko w proszku, alkohol etylowy, emulgator ( mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym ) , regulatory kwasowości ( difosforan sodu, kwas fosforowy) stabilizator ( sól sodowa karboksymetylocelulozy) ,aromaty, substancja konserwująca ( sorbinian potasu 0.1%)) cukier, stabilizator ( mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych) syrop glukozowo-fruktozowy, drożdże, odtłuszczone mleko w proszku,  sól, aromaty, mąka sojowa, substancja konserwująca ( propionian wapnia 0.1%) może zawierać śladowe ilości : orzeszków ziemnych (arachidowych) , orzechów.



Skorowidz: 
E 471 Mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  
Naturalne emulgatory i stabilizatory. Występują w naturze. Uważane za nieszkodliwe.

E 330 Kwas cytrynowy
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  
Otrzymywany na drodze fermentacji pleśniowej (Aspergillus niger) regulator kwasowości i przeciwutleniacz. Substancja występująca w przemianie materii człowieka. Tylko w bardzo dużych dawkach, które nie są stosowane w żywności, może powodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia. Uważany za nieszkodliwą.  

E 202 Sorbinian potasu 

Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  

Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól potasowa kwasu sorbowego. Patrz E 200. Uważany za nieszkodliwy.  


E 200 Kwas sorbowy 

Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  

Syntetycznie otrzymywany konserwant. Występuje również jako naturalny kwas w produktach spożywczych. Ma lekko kwaśny smak. Uważany za nieszkodliwy. 

E 472b Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym 

Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  

Syntetyczne emulgatory i stabilizatory. Uważane za nieszkodliwe.  

E 401 Alginian sodu 

Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  

Naturalny, roślinny środek zagęszczający, do powlekania i substancja żelująca. Sól sodowa kwasu alginowego. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie.  

E 400 Kwas alginowy

Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  

Naturalna, roślinna substancja zagęszczająca, żelująca i do powlekania otrzymywana z glonów morskich. Może upośledzać wchłanianie substancji mineralnych, np. wapnia, żelaza, manganu i cynku. W przypadku regularnego spożycia może dojść do obniżenia poziomu składników mineralnych w organizmie. Odradza się częste spożywanie.  

E 339 Fosforany sodu

Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  

Naturalne przeciwutleniacze, emulgatory, regulatory kwasowości, stabilizatory i substancje wspomagające wiązanie wody. Sole sodowe kwasu ortofosforowego. Fosfor jest jednym z niezbędnych do życia składników mineralnych. W organizmie powinna istnieć określona proporcja pomiędzy ilością fosforu i wapnia. Jeśli do organizmu dostarczymy za dużo fosforu, wówczas może to zakłócić przyswajanie innych substancji mineralnych. Odradza się częste spożywanie.  

E 338 Kwas fosforowy 

Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  

Przeciwutleniacz i regulator kwasowości. W dużej dawce może upośledzać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza. Duże spożycie fosforu może prowadzić do osłabienia kości i odkładania się wapnia. Odradza się częste spożywanie.  

E 466 Sól sodowa karboksymetylocelulozy 

Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  

Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Patrz E 460Przy dawkach powyżej 5 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uwaga alergicy.  

E 460 Celuloza 

Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  

Naturalny emulgator, stabilizator i substancja wypełniająca. Pozyskiwany ze ścianek komórek roślinnych. Nie trawiony. Wzmaga trawienie. Uważany za nieszkodliwy.  

Syrop glukozowo-fruktozowy 
z Wikipedii : http://pl.wikipedia.org/wiki/Syrop_glukozowo-fruktozowy

Zdrowie
Oddziaływanie syropu na zdrowie ludzkie jest przedmiotem licznych badań naukowych. Dotąd ustalono, że spożywanie dużych ilości produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy:
powoduje szybkie tycie i chroniczną otyłość (fruktoza spożywana nawet w niewielkich ilościach, nastawia organizm na produkcję tkanki tłuszczowej, zwłaszcza gromadzącej się wokół narządów wewnętrznych). Według prof. Grażyny Cichosz, żaden inny składnik diety nie sprzyja otyłości tak, jak fruktoza,
zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2potęguje apetytprowadzi do reaktywnej hipoglikemii (gwałtownych zmian poziomu insuliny oraz glukozy we krwi),
podwyższa poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, powoduje spadek wrażliwości organizmu na leptynę – hormon sytości (stałe poczucie głodu),
hamuje wytwarzanie ATP,
przyczynia się do zwiększenia możliwości wystąpienia zespołu jelita drażliwego,
może powodować zaćmę cukrzycową.
Poważnym negatywnym zdrowotnie skutkom spożywania syropu glukozowo-fruktozowego, zapobiegać miałaby masowa produkcja syropu zawierającego fruktozę o niskim indeksie glikemicznym. Na razie rozwiązanie to nie jest szeroko stosowane.

E 282 Propionian wapnia

Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  

Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól wapniowa kwasu propionowego. Patrz E 280. Odradza się częste spożywanie.  

E 280 Kwas propionowy

Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 ) 

Syntetycznie produkowany konserwant. Może zmieniać zapach i smak potraw. Dopuszczony do stosowania w paczkowanym, krojonym chlebie i opakowanych drobnych wyrobach cukierniczych – ciasta i herbatniki. Występuje naturalnie w niektórych gatunkach sera. Dopuszczony do użytku w krajach Unii Europejskiej. Odradza się częste spożywanie.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

HM