czwartek, 5 lipca 2012

Przewodnik po olejach



Oleje roślinne, to substancje pochodzenia roślinnego, z których zresztą powszechnie korzystamy. Mimo, że każdy z nas wykorzystuje oleje na co dzień, podczas przygotowania posiłków, to mało kto jednak zna zasady posługiwania się nimi. Zapraszamy zatem do zapoznania się z poniższym przewodnikiem po olejach roślinnych.
Tłoczone na zimno czy na gorąco?
Podstawowy podział olejów to:
  • Tłoczone na zimno – jakość w tym przypadku wysoce uzależniona jest nie tylko od jakości nasion, ale także procesu produkcyjnego oraz zasad przechowywania. Olej tłoczony na zimno ma ciemniejszą barwę, charakterystyczny zapach i smak.
  • Tłoczone na gorąco i oczyszczone – poprzez proces oczyszczania, jakość oleju jest zawsze najwyższa. Posiada on jasną barwę, nie ma zapachu, ani smaku. Podczas procesu oczyszczania, dochodzi do usunięcia wszystkich niepożądanych związków. Fachowa nazwa tego procesu to rafinacja.
Wybierając konkretny olej roślinny, warto jest zwrócić uwagę na parametr o nazwie „stabilność”. Im większa jest stabilność, tym dłużej dany olej zachowa swoją świeżość. Zdecydowanie najdłużej świeżość zachowuje olej rzepakowy i oliwa, natomiast najkrócej świeży jest olej rybi. Podobnie olej lniany, który mimo swoich benefitów zdrowotnych nie został przekazany do produkcji przemysłowej.
Gdzie i jak trzymać olej?
  • Nie przelewaj oleju z oryginalnego opakowania do innego, zamiennego,
  • Nie dolewaj świeżego oleju do butelki, w której znajdują się jeszcze pozostałości starego,
  • Po otwarciu oleju trzymaj go w lodówce, gdyż dzięki temu dłużej zachowa on swoje cenne właściwości,
  • Nie korzystaj z oleju, jeśli jego termin przydatności został przekroczony. Nawet jeśli nie znasz tego terminu, to przydatność do spożycia można wyczuć po zapachu,
  • Oliwa z oliwek jak najbardziej może gęstnieć w lodówce. Jeśli zgęstnieje tak bardzo, że nie będzie można jej wylać, to należy wyjąć ją z lodówki i zaczekać aż się upłynni.
Zasady korzystania z oleju
  • Nigdy nie używajcie tego samego oleju kilka czy nawet dwukrotnie,
  • Kropelkę oleju warto jest dodać nawet do gotowanych i pieczonych potraw,
  • Staraj się wykorzystywać otwartą butelkę dosyć szybko. Zamiast stosować kilka różnych olejów, możesz z pomocą jednego smażyć, piec oraz gotować,
  • Jeśli „liczysz kalorie” to stosuj tłuszcze łatwo odsączające się. Doskonałym przykładem jest olej rzepakowy, dzięki któremu dostarczasz organizmowi 10% kalorii mniej!
Jeśli te informację nie były wystarczające, możesz pobrać Przewodnik_po_olejach_roslinnych w formacie PDF.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

HM