środa, 4 lipca 2012

Ser gouda holenderska z TESCO


Dostawca : JANSEN
Kraj pochodzenia : HOLANDIA
Zaw. tłuszczu : 48%

Skład : mleko krowie, sól, podpuszczka, kultury bakterii

Skorowidz:
Podpuszczka 
(inaczej: renninachymozyna) - enzym trawienny, który znajduje się w dużych ilościach w śluzówce żołądka cielęcego. Jest ona wykorzystywana w mleczarstwie do produkcji serów podpuszczkowych. Istnieją także podpuszczki roślinne, znajdujące się w niektórych sokach i tkankach roślin oraz grzybów. Od czasów antycznych powszechnie znaną substancją wywołującą proces ścinania mleka jest sok figowy[1]. Obecnie w użyciu znajdują się także podpuszczki syntetyczne.
Podpuszczka występuje również w żołądku człowieka, ale jedynie w okresie niemowlęcym, zanika u dzieci około trzeciego roku życia - powoduje denaturację białka z mleka matki. Katalizuje rozkład rozpuszczalnego kazeinianu wapnia do nierozpuszczalnego parakazeinianu (twaróg), który jest następnie trawiony pepsyną.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

HM