Światowa Organizacja Zdrowia obniżyła rekomendowane dawki codziennego spożycia cukru.
Photo : http://www.freedigitalphotos.net
Zalecana dawka spożycia cukru wynosić będzie maksymalnie 5% spożywanych kalorii - do tej pory dawka była dwa razy wyższa (taka wysokość została przyjęta w 2002r)
Proponowane ograniczenia mają zastosowanie do wszystkich cukrów dodawanych do żywności, a także cukru naturalnie występującego np. w miodzie.
Brytyjscy aktywiści twierdzą że proponowane zmiany wchodzą o 10 lat za późno! Obecnie funkcjonujące 10% to w przypadku osoby o normalnej wadze około 50g cukru.
Przy obliczaniu dziennego spożycia cukru nie można pomijać jego ukrytych porcji, obecnych w wielu produktach np. ketchupie, płatkach śniadaniowych, chlebie, parówkach ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz