poniedziałek, 22 października 2012

Salami pepperoni



Kiełbasa wołowo-wieprzowaa drobno rozdrobniona surowa suszona wędzona


Składniki: mięso wołowe, mięso wieprzowe, tłuszcz wieprzowy, sól, mąka z gorczycy, przyprawy, glukoza, cukier, aromaty, E301- przeciwutleniacz, kultury starterowe, E250, E252 - substancje konserwujące 100g produktu wytworzone z 77g mięsa wołowego i 42g mięsa wieprzowego.
Produkt zawiera gorczycę. Może zawierać śladowe ilości zbóż zawierających gluten, sol, mleka (łącznie z laktozą), selera. 

Wartość odżywcza na 100g : wartość energetyczna 1775kJ/429kcal; 
białko 22,6g; węglowodany 0,4g; tłuszczu 37,4g.

Zawartość wymienników w 100g: WW 0,0 WBT 4,3 
SKOROWIDZ : 

E 301 Askorbinian sodu 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  

Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Sól sodowa kwasu askorbinowego. Patrz E 300. Uważany za nieszkodliwy.  

E250 Azotyn sodu (SODIUM NITRITE)
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 ) 
Syntetycznie produkowany konserwant i stabilizator barwy. Stosowany powszechnie do peklowania mięsa przeznaczonego do produkcji wędlin. Hamuje rozwój bakterii szkodliwych dla zdrowia (m.in. Clostridum botulinum). Spożyty w dużych ilościach utrudnia transport tlenu przez krew. Jest to szczególnie niebezpieczne w przypadku niemowląt. Podczas ogrzewania peklowanych przetworów mięsnych -w temperaturze powyżej 150°C - wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy. Odradza się częste spożywanie.   

Z Wikipedii  ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Azotyn_sodu ): 
"Azotyn sodu jest potencjalnie rakotwórczy (wg IARC: klasa 2A – prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi[10]), a w połączeniu z innymi związkami chemicznymi w warunkach panujących w żołądku może tworzyćnitrozoaminy. Dzienne spożycie nie powinno przekroczyć 0,06 mg na kg masy ciała, niemowlętom do 6 miesiąca życia nie powinien być podawany w ogóle. Przekroczenie tej dawki może spowodowaćhiperaktywność i inne efekty uboczne. " 

E252 Azotan potasu
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 ) 
Syntetyczny konserwant. Istnieje niebezpieczeństwo przekształcenia się związku w azotyn. Patrz E 250. Odradza się częste spożywanie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

HM