środa, 31 października 2012

Dieta dla wzmocnienia układu krążenia


Co zrobić, by serce miało się lepiej? … Nikomu nie trzeba przypominać, że serce jest mięśniem o specyficznej i charakterystycznej tylko dla niego budowie. Pompuje krew do każdego zakamarka naszego organizmu.

Poprawność jego funkcjonowania zależy od wysycenia dopływającej do niego krwi tlenem. Serce może bić bardzo długo i zdrowo pod warunkiem kompletnego odżywienia organizmu. Warto więc wiedzieć, że warzywa i owoce są cennym i bogatym źródłem wielu witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i zachodzących w nim procesów.
Warzywa i owoce zapewniają organizmowi dowóz składników, które regulują procesy metaboliczne ustroju, a więc m.in. są to: witamina C, K, B, B2, E i prowitamina A, dostarczają również pektyn, które pod względem żywieniowym stanowią jedną z frakcji rozpuszczalnego włókna pokarmowego, dalej celulozę, która z punktu dietetycznego jest pożądana ze względu na pobudzanie ruchów perystaltycznych jelit.
Zielone warzywa to bogate źródło folianów, które pośrednio zapobiegają budowie blaszki miażdżycowej. Szerokie spectrum folianów znajdziemy w: brokułach, brukselce, szpinaku, kapuście włoskiej, szparagach, sałacie, pełnych ziarnach zbóż, roślinach strączkowych ( m.in. groch, fasola), owocach cytrusowych, wątrobie, drożdżach.


Autor : Agnieszka Straburzyńska
Absolwentka kierunku Dietetyka na Poznańskim Uniwersytecie Przyrodniczym na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu. Szczególnie zainteresowana możliwościami dieteterapeutycznymi w regulacji gospodarki hormonalnej kobiet (nowotwory), zaburzeń krążenia oraz podczas intensywnego wysiłku fizycznego.  agnieszka.straburzynska@gmail.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

HM