niedziela, 30 września 2012

Właściwości zdrowotne oleju z pestek dyni...


Olej z pestek dyni dzięki tłoczeniu „na zimno” zachowuje swój pełny skład, a co za tym idzie – również wszystkie wartości odżywcze. Właściwości zdrowotne oleju są nieocenione, dlatego też można go wykorzystać w wielu dziedzinach życia – od medycyny naturalnej, poprzez kulinaria, aż do kosmetyki – niwelując tym samym problemy ze zdrowiem oraz zachowując wigor i pełną sprawność fizyczną.

Wartościowy skład:

Olej z pestek dyni posiada unikalny i niezwykle wartościowy skład, który dostarcza ludzkiemu organizmowi niezbędnych kwasów tłuszczowych, minerałów i witamin.

Oto, co dokładnie olej z pestek dyni skrywa w swym wnętrzu:

·        pełnowartościowe jedno- i wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-9 np. kwas oleinowy, omega-3 i omega-6 np. kwas linolowy zapobiegający sklerozie, szczególnie zalecany w diecie starszych osób), które są niezwykle istotne dla organizmu, ponieważ stanowią niezbędny element do budowy witaminy D, hormonów, a także ścianek komórkowych, ponadto spełniają funkcję transportową enzymatycznych reakcji;
·        kwasy tłuszczowe nasycone, np. kwas palmitynowy;
·        witaminy: 
- E – naturalny antyoksydant, chroniący komórki przed utleniaczami, ponadto bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek, wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem, wykorzystywana jest też do leczenia męskiej bezpłodności, zaburzeń mięśniowych, miażdżycy oraz chorób serca;
- B1 (tiamina) – odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania tkankowego, głównie w przemianie węglowodanów, ponadto przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból;
- B2 (ryboflawina) – bierze udział w procesach utleniania i redukcji, współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, współuczestniczy z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry, uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów, ponadto odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku;
- B3 (niacyna) – współdziała w syntezie i rozkładzie węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów oraz w przemianach metabolicznych mających na celu uwalnianie energii, uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków, reguluje poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne, oddziałuje korzystnie na system nerwowy i stan psychiczny, poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów;
- B6 – bierze udział w przemianie aminokwasów, ułatwia ich rozkład, przemianę tłuszczów i węglowodanów, umożliwia magazynowanie energii, uczestniczy w tworzeniu enzymów, hormonów, hemoglobiny, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni, pracę serca, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zwiększa odporność organizmu, łagodzi skutki uboczne leków, wspomaga leczenie nerek, zmniejsza nadmierne wydalanie kwasu szczawiowego z moczem, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, pomaga zwalczać ból i zesztywnienia nadgarstka i dłoni, łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego, wspomaga leczenie łojotokowego zapalenia skóry, wypadania włosów, zapalenia warg i języka, ponadto regularne przyjmowanie dużych dawek witaminy B6 istotnie zmniejsza ryzyko zapadnięcia na chorobę Parkinsona u osób palących papieros, odnotowano również korzystny wpływ połączenia magnez+witamina B6 na zachowanie dzieci z autyzmem;
- H (inaczej B7, biotyna) – istotna w procesie tworzenia glukozy, syntezy kwasów tłuszczowych oraz cyklu kwasu cytrynowego, wspomaga również funkcję tarczycy, przemianę dwutlenku węgla, wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry oraz włosów, uczestniczy z witaminą K w syntezie protrombiny (odpowiedzialnej za krzepliwość krwi);
- A (to zbiorcza nazwa grupy organicznych związków chemicznych – retinoidów, z których najważniejszy jest retinol) – odgrywa istotną rolę w odbieraniu bodźców wzrokowych w siatkówce oka, odpowiada za integralność błon komórkowych oraz prawidłowe funkcjonowanie komórek tkanki nabłonkowej, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu, utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci, zapewnienia normalny wzrost kości i zębów przez regulację aktywności komórek tkanki kostnej, chroni nabłonek układu oddechowego przed drobnoustrojami, ponadto odpowiada za prawidłowe wytwarzanie kolagenu typu IV i fosfatazy zasadowej oraz działa przeciwnowotworowo;
- C (kwas askorbinowy) – odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu, bierze udział w przemianach tyrozyny, syntezie steroidów nadnerczowych;
- D – wywiera znaczący wpływ na metabolizm kości, w okresie rozwojowym ma istotne znaczenie w kształtowaniu się kości i zębów, pomaga w zwalczaniu próchnicy przez układ odpornościowy, gdyż aktywuje białka obronne, ma korzystny wpływ na układy nerwowy i mięśniowy, regeneruje neurony, zwiększa masę mięśniową i siłę mięśni, ma działanie immunomodulujące i pośrednio przeciwbakteryjne, działa przeciwzapalnie, może zmniejszać ryzyko zachorowania na grypę, oddziałuje także na układ rozrodczy: zwiększa spermatogenezę i rozrodczość oraz hamuje rozrost endometrium, ponadto stymuluje zdolność do regeneracji wątroby;
- K – regulują wytwarzanie protrombiny, zapewnia krzepliwość krwi i powoduje zatrzymanie krwawienia, zmniejsza nadmierne krwawienia miesiączkowe, odgrywa rolę w gospodarce wapniowej i mineralizacji tkanek, hamuje rozwój raka piersi, jajnika, okrężnicy, żołądka, pęcherzyka żółciowego, wątroby i nerki;

·        beta-karoten – przyczynia się między innymi do ochrony przed drobnoustrojami, ma działanie antyoksydacyjne, a także korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku i układu odpornościowego;
·        minerały i pierwiastki śladowe:
- żelazo – jest mikroelementem, znajduje się w wielu ważnych białkach: hemoglobinie, mioglobinie, w tym też w centrach aktywnych licznych enzymów, powinno się stosować je u osób po zabiegach operacyjnych z dużą utratą krwi, u osób z krwawieniami z przewodu pokarmowego, z dróg rodnych, kobiet ciężarnych, karmiących, przy obfitych menstruacjach, u wcześniaków, u dzieci po konflikcie serologicznym oraz u osób z zaburzeniami wchłaniania żelaza;
- fluor – w odpowiednich ilościach jest pierwiastkiem niezbędnym dla prawidłowego rozwoju kości i zębów;
- jod – jest dla człowieka istotnym mikroelementem, bez jodu niemożliwa jest produkcja w pęcherzykach tarczycy, tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3), niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek organizmu;
- potas – bierze udział w przewodzeniu impulsów przez neuron, podwyższa stopień uwodnienia koloidów komórkowych, stanowi aktywator wielu enzymów;
- wapń – wchodzi w skład kości, stanowi aktywator enzymatyczny, ma udział w krzepnięciu krwi, w skurczu mięśni szkieletowych, gładkich i mięśnia sercowego, w reakcjach regeneracji i proliferacji, ponadto obniża stopień uwodnienia koloidów komórkowych;
- magnez – jony magnezu odgrywają dużą rolę w utrzymywaniu ciśnienia osmotycznego krwi i innych tkanek, magnez jest składnikiem kości, obniża stopień uwodnienia koloidów komórkowych, uczestniczy w przekazywaniu sygnałów w układzie nerwowym;
- sód – jony sodu stanowią główny kation zewnątrzkomórkowy i są konieczne do utrzymania potencjału czynnościowego błon komórkowych, sód bierze udział w przewodzeniu przez neurony impulsów nerwowych, wpływa na ciśnienie osmotyczne płynów ustrojowych, a także podwyższa stopień uwodnienia koloidów komórkowych;
- fosfor – jest makroelementem niezbędnym do funkcjonowania każdej komórki, wchodzi w skład kości, kwasów nukleinowych oraz wielu związków przekazujących energię na poziomie molekularnym;
- selen – jest jednym z niezbędnych mikroelementów, konieczny do prawidłowego funkcjonowania układów enzymatycznych, najważniejszą jego funkcją jest tworzenie silnego antyutleniacza, enzymu zwanego peroksydazą glutationową, chroni on czerwone krwinki i błony komórkowe przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, ważny jest także dla funkcjonowania układu odpornościowego oraz tarczycy, a wraz z innymi przeciwutleniaczami chroni serce przed działaniem wolnych rodników, pomaga w walce z depresją, przemęczeniem i nadmierną nerwowością, redukuje ilość szkodliwych związków przyczyniających się do powstawania reumatoidalnego zapalenia stawów, zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych w różnych narządach i tkankach, zalecany w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych, niepłodności, zapalenia trzustki i astmy;
- cynk – jest jednym z niezbędnych mikroelementów, obecny w centrach aktywnych wielu enzymów uczestniczących w różnych procesach, w tym w przemianach metabolicznych, ma wpływ na wszystkie podstawowe procesy życiowe, bierze udział między innymi w mineralizacji kości, gojeniu się ran, wpływa na pracę układu odpornościowego, prawidłowe wydzielanie insuliny przez trzustkę oraz na stężenie witaminy A i cholesterolu, ma swój udział w regulacji ciśnienia krwi i rytmu serca, zwiększa produkcję plemników, działa leczniczo na wrzody żołądka, uporczywe żylaki, reumatyzm, owrzodzenia, trądzik i choroby skórne;

·        oraz substancje odżywcze takie jak:
- fitosterole – przypominają cholesterol i dzięki temu mają one duże znaczenie w żywieniu, gdyż właśnie to podobieństwo powoduje, że w jelitach, gdzie następuje wchłanianie cholesterolu, fitosterole łączą się z receptorami komórek jelitowych i blokują w ten sposób wchłanianie cholesterolu, poza zmniejszeniem stężenia cholesterolu całkowitego, spożycie fitosteroli wpływa również korzystnie na tzw. profil lipidów, powodując zmniejszenie ilości "złego cholesterolu" we krwi;
- skwalen – ma on działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne oraz istotny wpływ na przeciwdziałanie chorobie niedokrwiennej serca – reguluje poziom cholesterolu we krwi – i opóźnienie procesów starzenia, ponadto posiada również zdolność do wiązania wolnych rodników tlenu, przez co m. in. przeciwdziała zaburzeniom pracy mitochondriów w wątrobie, reguluje gospodarkę hormonów płciowych oraz bierze udział w tworzeniu kwasów żółciowych (dlatego też polecany jest w chorobach wątroby i dróg żółciowych);
- fitosteryny - wraz z cholesterolem tworzą kompleks, który łatwiej usuwany jest z organizmu, dzięki temu redukują poziom cholesterolu, wiążą kwasy żółciowe oraz wpływają na redukcję zachorowań na raka jelit;
- cytrulinę – bierze udział w cyklu mocznikowym, ponadto cytrulina i kwas jabłkowy stymulują tlenowe wytwarzanie energii przez mięśnie podczas wysiłku;
- kukurbitynę – znalazła zastosowanie w kosmetykach do skóry suchej i wrażliwej, jest inhibitorem  dekarboksylazy histydynowej, co wiąże się z hamowaniem biosyntezy histaminy odpowiedzialnej m.in. za powstawanie odczynu zapalnego, działa przeciw pasożytom układu pokarmowego;
- phytosterinen – zalecany w zapobieganiu oraz leczeniu wczesnego stadium przerostu gruczołu krokowego (prostaty), działa również korzystnie w  problemach układu moczowego  
- i inne.

Właściwości zdrowotne

1.      Medycyna naturalna

Olej z pestek dyni wpływa harmonizująco oraz leczniczo na ludzki organizm. Działa m.in. na:
·        układ krwionośny – reguluje pracę: naczyń obwodowych, krwioobiegu miednicy i dołu brzucha (profilaktyka i leczenie przerostu gruczołu krokowego), naczyń głowy – poprawia wzrok i słuch – serca i naczyń wieńcowych;
·        układ moczowo-płciowy – reguluje jego pracę i wpływa łagodząco na stany zapalne;
·        układ pokarmowy – likwiduje pasożyty i reguluje florę bakteryjną jelit oraz łagodzi stany zapalne śluzówek całego układu, wspomaga pracę wątroby i wpływa na przemianę materii, ponadto wykazuje niezwykle skuteczne działanie na zaburzenie trawienne u dzieci, likwidując większość pasożytów i powodując znormalizowanie apetytu u dzieci, które zaczynają lubić owoce i warzywa oraz przestają być tzw. „niejadkami”;
·        układ oddechowy – łagodzi stany zapalne górnych dróg oddechowych (można olejem smarować gardło, a nawet wprowadzić kilka kropel do nosa);
·        układ nerwowy i hormonalny – reguluje jego pracę;
·        układ odpornościowy – mocno go stymuluje.
Ponadto pomaga w:
·        alergiach skórnych – miejsca, na których występuje alergia można posmarować olejem;
·        oparzeniach;
·        stanach zapalnych kręgosłupa i stawów – można wetrzeć olej w bolące miejsca;
·        depresjach i osłabieniach psychicznych;
·        zwolnieniu procesów starzenia się i leczeniu reumatyzmu;
·        regulacji poziomu cholesterolu;
·        oczyszczaniu (usuwa toksyny z organizmu) i wzmocnieniu całego organizmu.

2.      Kosmetyka

Olej z pestek dyni z powodzeniem może być stosowy w kosmetyce:
·        polecany jest do każdego rodzaju skóry, ale szczególnie do cery wrażliwej, naczyniowej, suchej, łuszczącej się, pękającej i dojrzałej;
·        wykazuje właściwości nawilżające, natłuszczające i wygładzające;
·        dzięki dużej zawartości potasu działa oczyszczająco i rozjaśniająco;
·        używany jest także przeciw rozstępom;
·        stosowany jest  jako dodatek: w olejkach do masażu (w tym celu należy zmieszać go z innym olejem roślinnym w proporcjach 1:2), kremów i peelingów.
Ze względu na ciemnozielono-brunatny kolor oleju stosuje się go w kosmetykach w ilości 10-20%, ponieważ istnieje możliwość farbowania skóry i ubrania.

3.      Kulinaria

Olej z pestek dyni ze względu na swoje wartości odżywcze polecany jest także do przyrządzania różnego rodzaju potraw (może być dodawany do sałatek, zup i wielu innych dań, a nawet do herbaty):
·        jego wartość energetyczna jest stosunkowo duża – jako dodatek do posiłków dostarcza organizmowi niezbędnej do funkcjonowania energii;
·        jest lekkostrawny ze względu na korzystną kombinację kwasów tłuszczowych nienasyconych;
·        wpływa korzystnie na przemianę materii i układ pokarmowy.

Jeśli jeszcze nie próbowałeś oleju z pestek dyni, to najwyższa pora po niego sięgnąć i zadbać o swój organizm. Olej ten, ze względu na właściwości zdrowotne, już na stałe powinien zagościć w Twojej kuchni oraz pojawić się na półce w łazience wśród kosmetyków. Jego stosowanie zapewni Ci nie tylko młody wygląd i gładką skórę, ale także zdrowe i pełne wigoru ciało.
  

2 komentarze:

  1. Powyżej to najlepsza rekomendacja dla oleju z pestek dyni jaką spotkałam do tej pory. Zupełnie nie rozumiem dlaczego jeszcze nie mam go w domu. Gdzie można kupić olej dobrej jakości?

    OdpowiedzUsuń
  2. Moim zdaniem numerem jeden jes Oleofarm. mam kilka olejów z ich "kolekcji" ni uwielbiam z mini eksperymentować

    OdpowiedzUsuń

HM