poniedziałek, 17 września 2012

MUSLI CHRUPIĄCE BAKALLAND


MUSLI CHRUPKIE Z MIESZANKĄ SUSZONYCH OWOCÓW I PESTEK DYNI.

SKŁADNIKI: Musli chrupkie 88% [płatki 49,5% (owsiane, pszenne), cukier, ekstrudat ryżowy (mąka ryżowa, kasza kukurydziana, otręby pszenne, cukier, sól) tłuszcz roślinny, woda, syrop glukozowo-fruktozowy, mąka owsiana, substancja spulchniająca - proszek do pieczenia (mąka pszenna, pirofosforan dwusodu, kwaśny węglan sodu), emulgator - lecytyna sojowa, barwnik - E150c, aromaty], suszone owoce w różnych proporcjach 8%: morele (morele, substancja konserwująca - dwutlenek siarki), śliwki (śliwki, substancja konserwująca E200), jabłka (jabłka, koncentrat truskawki, suszony koncentrat truskawki, szusz truskawkowy, przecier bananowy, cynamon, koncentrat cytryny, przeciwutleniacz - kwas askorbinowy), pestki dyni 4% 

Produkt może zawierać śladowe ilości orzeszków ziemnych, innych orzechów oraz sezamu

Skorowidz : 

CUKIER... 

Syrop glukozowo-fruktozowy 

Zdrowie

Oddziaływanie syropu na zdrowie ludzkie jest przedmiotem licznych badań naukowych. Dotąd ustalono, że spożywanie dużych ilości produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy:
powoduje szybkie tycie i chroniczną otyłość (fruktoza spożywana nawet w niewielkich ilościach, nastawia organizm na produkcję tkanki tłuszczowej, zwłaszcza gromadzącej się wokół narządów wewnętrznych). Według prof. Grażyny Cichosz, żaden inny składnik diety nie sprzyja otyłości tak, jak fruktoza,
zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, potęguje apetyt, prowadzi do reaktywnej hipoglikemii (gwałtownych zmian poziomu insuliny oraz glukozy we krwi),
podwyższa poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, powoduje spadek wrażliwości organizmu na leptynę – hormon sytości (stałe poczucie głodu),
hamuje wytwarzanie ATP,
przyczynia się do zwiększenia możliwości wystąpienia zespołu jelita drażliwego,
może powodować zaćmę cukrzycową.
Poważnym negatywnym zdrowotnie skutkom spożywania syropu glukozowo-fruktozowego, zapobiegać miałaby masowa produkcja syropu zawierającego fruktozę o niskim indeksie glikemicznym. Na razie rozwiązanie to nie jest szeroko stosowane.


pirofosforan dwusodu należy do grupy E 450 Difosforany 
Syntetyczne emulgatory, stabilizatory i regulatory kasowości. Spożywane w dużych ilościach mogą pogarszać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza oraz powodować osteoporozę i odkładanie się wapnia. Patrz E 339. Odradza się częste spożywanie.


E 339 Fosforany sodu
Naturalne przeciwutleniacze, emulgatory, regulatory kwasowości, stabilizatory i substancje wspomagające wiązanie wody. Sole sodowe kwasu ortofosforowego. Fosfor jest jednym z niezbędnych do życia składników mineralnych. W organizmie powinna istnieć określona proporcja pomiędzy ilością fosforu i wapnia. Jeśli do organizmu dostarczymy za dużo fosforu, wówczas może to zakłócić przyswajanie innych substancji mineralnych. Odradza się częste spożywanie.  

kwaśny węglan sodu = E 500 Węglan i wodorowęglan sodu 
Syntetyczny środek spulchniający i przeciwzbrylający, regulator kwasowości. Główny składnik mineralny wody. W dużych, nie występujących w żywności, dawkach może prowadzić do uszkodzeń nerek lub nad miernego wydzielania soku żołądkowego. Uważany za nieszkodliwy. 

lecytyna sojowa 
Ze strony ABC ZDROWIE : http://portal.abczdrowie.pl/lecytyna-sojowa
Lecytyna sojowa to mieszanina fosfolipidów oraz steroli pełniących w organizmie człowieka ważne dla życia funkcje. Lecytyna buduje błony komórkowe, stanowi źródło choliny. Dieta bogata w lecytynę poprawia pamięć, obniża poziom cholesterolu LDL oraz korzystnie wpływa na komórki wątroby.  

E 150c Karmel amoniakalny 
Syntetyczny, brązowy barwnik na bazie roślinnej. Otrzymywany przez działanie amoniaku na cukier. W testach przeprowadzonych na zwierzętach stwierdzono przy dużych dawkach skurcze i obniżenie ilości limfocytów (białych krwinek krwi). Odradza się częste spożywanie.  

E 220 Dwutlenek siarki, bezwodnik kwasu siarkawego 
Ze strony Federacji Konsumentów : http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 
Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Stosowany m.in. w winach białych, owocach suszonych ! i przetworach ziemniaczanych. Powoduje straty witaminy B 1 w artykułach spożywczych, u osób wrażliwych może powodować bóle głowy i nudności. U astmatyków może dojść do tzw. astmy siarczynowej. Ze względów zdrowotnych żadna grupa osób nie powinna przekraczać dawki maksymalnej wynoszącej 0,7 mg/kg masy ciała (ok.50 mg na osobę/dobę). Wypicie 2 kieliszków zwłaszcza słodkiego białego wina, do którego dodany został dwutlenek siarki w ilości 300-400 mg/l może spowodować przekroczenie dopuszczalnego dziennego pobrania (A.D.I.). Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.  








E 200 Kwas sorbowy 
Ze strony Federacji Konsumentów : http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Występuje również jako naturalny kwas w produktach spożywczych. Ma lekko kwaśny smak. Uważany za nieszkodliwy.


E 300 Kwas askorbinowy
Ze strony Federacji Konsumentów : http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 
Syntetycznie wytwarzana substancja o aktywności witaminy C. Stosowany jako przeciwutleniacz, stabilizator barwy i składnik wzbogacający. Ze względów technologicznych coraz częściej stosowany w przemyśle ! spożywczym. Przy ciągłym przedawkowywaniu (kilka gram dziennie) może przyczyniać się do powstawania kamieni moczowych w nerkach i pęcherzu. Hamuje niepożądane tworzenie się nitrozoamin podczas intensywnego ogrzewania (np. smażenia) wędlin z mięsa peklowanego. Uważany za nieszkodliwy.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

HM