poniedziałek, 20 sierpnia 2012

TIRAMISU Gildo&Maria



Składniki: krem mascarpone (68,5%) (odtworzone odtłuszczone mleko w proszku, syrop glukozowy z pszenicy, rafinowany olej kokosowy, laktoza i białka mleka, cukier, żółtka jaj, białko jaj, wino Marsala, ser Mascarpone (pełnotłusty, miękki) (2%) (pasteryzowana świeża śmietana, pasteryzowane świeże mleko, regulator kwasowości: kwas mlekowy), skrobia z tapioki, alkohol, stabilizatory : karagen, mączka chleba świętojańskiego; emulgator: mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, aromaty) kawa (20,5%) (woda, syrop glukozowy z pszenicy, alkohol, kawa rozpuszczalna (3,2%)), biszkopt (9,6%) (mąka pszenna, jaja, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, emulgator: mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, sól, substancje spulchniające: difosforan disodowy, wodorowęglan sodu), kakao (1,4%) (kakao w proszku (50%), dekstroza, skrobia pszenna, cukier, tłuszcze roślinne, aromat waniliowy) Zawartość alkoholu 1,5%. Niniejszy produkt zawiera gluten, mleko, jaja. Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów laskowych


Dystrybutor : Euroser 

www.euroser.pl

1 opakowanie : 

17,8g cukru

Skorowidz : 



Syrop glukozowo-fruktozowy 

Zdrowie

Oddziaływanie syropu na zdrowie ludzkie jest przedmiotem licznych badań naukowych. Dotąd ustalono, że spożywanie dużych ilości produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy:
powoduje szybkie tycie i chroniczną otyłość (fruktoza spożywana nawet w niewielkich ilościach, nastawia organizm na produkcję tkanki tłuszczowej, zwłaszcza gromadzącej się wokół narządów wewnętrznych). Według prof. Grażyny Cichosz, żaden inny składnik diety nie sprzyja otyłości tak, jak fruktoza,
zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, potęguje apetyt, prowadzi do reaktywnej hipoglikemii (gwałtownych zmian poziomu insuliny oraz glukozy we krwi),
podwyższa poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, powoduje spadek wrażliwości organizmu na leptynę – hormon sytości (stałe poczucie głodu),
hamuje wytwarzanie ATP,
przyczynia się do zwiększenia możliwości wystąpienia zespołu jelita drażliwego,
może powodować zaćmę cukrzycową.
Poważnym negatywnym zdrowotnie skutkom spożywania syropu glukozowo-fruktozowego, zapobiegać miałaby masowa produkcja syropu zawierającego fruktozę o niskim indeksie glikemicznym. Na razie rozwiązanie to nie jest szeroko stosowane.

E 270 Kwas mlekowy
Ze strony Federacji Konsumentów : http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35
"Syntetycznie lub na drodze fermentacji otrzymywany regulator kwasowości, konserwant i przeciwutleniacz. Występuje w każdym organizmie żywym. U noworodków może prowadzić do zaburzeń w przemianie materii, jeśli układ trawienny nie jest wystarczająco rozwinięty. Dotyczy to jednak tylko formy D(-) oraz DL kwasu mlekowego. W żywności dla niemowląt stosuje się tylko formę L(+). Uważany za nieszkodliwy."

Tapioka 
Z Wikipedii : http://pl.wikipedia.org/wiki/Tapioka – produkt skrobiowy otrzymany z manioku.
Zawiera lekkostrawne węglowodany i niewiele białka. Jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku. Nie zawiera glutenu i pozbawiona jest cholesterolu. Tapioki w postaci mąki używa się jako zagęszczacza do sosów, musów. Granulat tapioki stosuje się do wyrobu legumin i budyniów.

E 407 Karagen
Naturalny, roślinny środek żelujący i zagęszczający z czerwonych glonów morskich. W bardzo małym stopniu wchłaniany w przewodzie pokarmowym. W dużych dawkach, normalnie nie występujących w żywności, może ograniczać przyswojenie składników mineralnych (np. potasu) i działać przeczyszczojąco. Odradza się częste spożywanie.  


E 410 Mączka chleba świętojańskiego

Naturalny, roślinny środek żelujący i zagęszczający z owoców drzewo świętojańskiego. W bardzo małym stopniu wchłaniany w przewodzie pokarmowym. W dużych dawkach może działać przeczyszczojąco. Takie ilości jednak nie są spotykane w artykułach spożywczych. Uważany zo nieszkodliwy. Uwaga alergicy.

E 472b Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  
Syntetyczne emulgatory i stabilizatory. Uważane za nieszkodliwe.

E 450 Difosforany 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  
Syntetyczne emulgatory, stabilizatory i regulatory kasowości. Spożywane w dużych ilościach mogą pogarszać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza oraz powodować osteoporozę i odkładanie się wapnia. Patrz E 339. Odradza się częste spożywanie. 


E 339 Fosforany sodu
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  
Naturalne przeciwutleniacze, emulgatory, regulatory kwasowości, stabilizatory i substancje wspomagające wiązanie wody. Sole sodowe kwasu ortofosforowego. Fosfor jest jednym z niezbędnych do życia składników mineralnych. W organizmie powinna istnieć określona proporcja pomiędzy ilością fosforu i wapnia. Jeśli do organizmu dostarczymy za dużo fosforu, wówczas może to zakłócić przyswajanie innych substancji mineralnych. Odradza się częste spożywanie.   

E 500 Węglan i wodorowęglan sodu 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  
Syntetyczny środek spulchniający i przeciwzbrylający, regulator kwasowości. Główny składnik mineralny wody. W dużych, nie występujących w żywności, dawkach może prowadzić do uszkodzeń nerek lub nad miernego wydzielania soku żołądkowego. Uważany za nieszkodliwy. 

DEKSTROZA = cukier!  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

HM