poniedziałek, 6 sierpnia 2012

KUBUŚ play! marchew-czerwona pomarańcza-limetka jabłko .




Napój wieloowocowo-marchwiowy z soków zagęszczonych, wzbogacony w witaminy A, C i E, pasteryzowany, naturalnie mętny. Wysoka zawartość witaminy C.

Skład: woda, soki (20%) z: marchwi (9,5%), jabłek, czerwonych pomarańczy i limetek, syrop glukozowo-fruktozowy (G) i/lub cukier (D), regulator kwasowości - kwas cytrynowy, witaminy : A, C i E, aromaty. 


D,G - w zależności od użytego składnika : patrz nadruk w górnej części etykiety. 

Na zakupionym soczku widnieje kod DG, a więc producent  użył zarówno cukru, jak i syropu glukozowo-fruktozowego... 



Skorowidz : 

cukier ... uwaga na ukryty cukier !!!  

Syrop glukozowo-fruktozowy 

Oddziaływanie syropu na zdrowie ludzkie jest przedmiotem licznych badań naukowych. Dotąd ustalono, że spożywanie dużych ilości produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy:
powoduje szybkie tycie i chroniczną otyłość (fruktoza spożywana nawet w niewielkich ilościach, nastawia organizm na produkcję tkanki tłuszczowej, zwłaszcza gromadzącej się wokół narządów wewnętrznych). Według prof. Grażyny Cichosz, żaden inny składnik diety nie sprzyja otyłości tak, jak fruktoza,
zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2potęguje apetyt, prowadzi do reaktywnej hipoglikemii (gwałtownych zmian poziomu insuliny oraz glukozy we krwi),
podwyższa poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, powoduje spadek wrażliwości organizmu na leptynę – hormon sytości (stałe poczucie głodu),
hamuje wytwarzanie ATP,
przyczynia się do zwiększenia możliwości wystąpienia zespołu jelita drażliwego,
może powodować zaćmę cukrzycową.

Poważnym negatywnym zdrowotnie skutkom spożywania syropu glukozowo-fruktozowego, zapobiegać miałaby masowa produkcja syropu zawierającego fruktozę o niskim indeksie glikemicznym. Na razie rozwiązanie to nie jest szeroko stosowane.

E 330 Kwas cytrynowy
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )    
Otrzymywany na drodze fermentacji pleśniowej (Aspergillus niger) regulator kwasowości i przeciwutleniacz. Substancja występująca w przemianie materii człowieka. Tylko w bardzo dużych dawkach, które nie są stosowane w żywności, może powodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia. Uważany za nieszkodliwą.   

1 komentarz:

HM