wtorek, 24 lutego 2015

PARÓWKI EKO Wąsąg

Ostatnio będąc w sklepie Biovert w Krakowie, znalazłam eko parówki... ujęło mnie to że można zjeść parówki bez obawy o ich skład... dlatego wielce zdziwiła mnie obecność azotynu sodu :/ 

Kiełbasa Wieprzowa Homogenizowana, Wędzona, Parzona

Skład : mięso wieprzowe eko 83,3%, woda, sól 1,5%, cukier trzcinowy eko 0,3%, pieprz czarny eko 0,3%, papryka czerwona eko 0,1%, gałka muszkatałowa eko 0,01%, substancja konserwująca : azotyn sodu 0,007%

Kod EAN : 5903111531058


E 250 Azotyn sodu
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )
Syntetycznie produkowany konserwant i stabilizator barwy. Stosowany powszechnie do peklowania mięsa przeznaczonego do produkcji wędlin. Hamuje rozwój bakterii szkodliwych dla zdrowia (m.in. Clostridum botulinum). Spożyty w dużych ilościach utrudnia transport tlenu przez krew. Jest to szczególnie niebezpieczne w przypadku niemowląt. Podczas ogrzewania peklowanych przetworów mięsnych -w temperaturze powyżej 150°C - wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy. Odradza się częste spożywanie

2 komentarze:

  1. Lepiej ryzykować zatrucie jadem kiełbasianym? Poza tym temperatura gotowanych parówek nie dochodzi do 150 st. C

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie musi byc wysoka temperature. Odrob lekcje i doczytaj wiki wersja en.

    OdpowiedzUsuń

HM