Chcąc nie chcąc... musiałam się przerzucić z mojego ukochanego i nieodzownego mleka krowiego na napój sojowy ... jeszcze nie próbowałam przygotować go sama (jak będę mieć trochę luźniejszy dzień to na pewno się pokuszę o próbę samodzielnego wykonania) i na razie kupuję to, co można znaleźć w sklepach ...
Pierwsze zakupy w pobliskim Lewiatanie, zaowocowały zakupem napoju alpro...
skład : woda, obłuszczone ziarno soi (6,4%), regulator kwasowości (fosforany potasu). węglan wapnia*, maltodekstryna, stabilizator (guma gallan), witaminy* (ryboflawina (B2), B12,D2).
*substancje wzbogacające
może zawierać śladowe ilości migdałów i orzechów laskowych
Produkt bezglutenowy
Kod EAN : 5411188543398
Ani słowa że soja użyta do produkcji nie jest modyfikowana genetycznie...
E 340 Fosforany potasu
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )
Naturalne przeciwutleniacze, emulgatory i regulatory kwasowości. Sole potasowe kwasu ortofosforowego. Patrz E 339. Odradza się częste spożywanie.
E 170 Węglany wapnia
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )
Naturalna, mineralna biała substancja. Pełni w żywności rolę barwnika, dodatku przeciwzbrylającego i stabilizatora. Uważane za nieszkodliwe.
Maltodekstryna
Z Wikipedii : http://pl.wikipedia.org/wiki/Dekstryny
- mieszanina poli- i oligosacharydów, otrzymywana przez częściową hydrolizę skrobi. Jest składnikiem wyrobów cukierniczych, przetworów owocowych, środków leczniczych oraz suplementów diety.
Maltodekstryna występuje w postaci białego proszku, jest rozpuszczalna w wodzie. pH jej roztworów wodnych wynosi 5,5 - 7,0. Nie ulega fermentacji. Ma słabo słodki smak i jest łatwo przyswajalna przez organizm człowieka (wchłaniana jest równie szybko jak glukoza). Zastosowanie
Maltodekstryna jest stosowana jako środek zapobiegający krystalizacji sacharozy w przetworach wysokosłodzonych.
E618 Guma gellan
Syntetyczny zagęszczacz, środek żelujący i stabilizator. Produkowany przez mikroorganizmy rosnące na podłożu zawierającym cukier. Nie przyswajany przez organizm człowieka. Substancja o działaniu przeczyszczającym. Brak wiarygodnych danych. Niemożliwe jest wydanie wiążącej opinii.
Po przeczytaniu składu nieco opadł mój zapał do picia ;) dlatego też rozpoczęłam kolejna poszukiwania...
Napój sojowy BIO Drink
Skład: woda źródlana, soja obłuszczona włoskiego pochodzenia* (8%), sól morska.
* z kontrolowanych upraw ekologicznych.
Kod EAN : 8019428007005
Pierwsze zakupy w pobliskim Lewiatanie, zaowocowały zakupem napoju alpro...
skład : woda, obłuszczone ziarno soi (6,4%), regulator kwasowości (fosforany potasu). węglan wapnia*, maltodekstryna, stabilizator (guma gallan), witaminy* (ryboflawina (B2), B12,D2).
*substancje wzbogacające
może zawierać śladowe ilości migdałów i orzechów laskowych
Produkt bezglutenowy
Kod EAN : 5411188543398
Ani słowa że soja użyta do produkcji nie jest modyfikowana genetycznie...
E 340 Fosforany potasu
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )
Naturalne przeciwutleniacze, emulgatory i regulatory kwasowości. Sole potasowe kwasu ortofosforowego. Patrz E 339. Odradza się częste spożywanie.
E 170 Węglany wapnia
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )
Naturalna, mineralna biała substancja. Pełni w żywności rolę barwnika, dodatku przeciwzbrylającego i stabilizatora. Uważane za nieszkodliwe.
Maltodekstryna
Z Wikipedii : http://pl.wikipedia.org/wiki/Dekstryny
- mieszanina poli- i oligosacharydów, otrzymywana przez częściową hydrolizę skrobi. Jest składnikiem wyrobów cukierniczych, przetworów owocowych, środków leczniczych oraz suplementów diety.
Maltodekstryna występuje w postaci białego proszku, jest rozpuszczalna w wodzie. pH jej roztworów wodnych wynosi 5,5 - 7,0. Nie ulega fermentacji. Ma słabo słodki smak i jest łatwo przyswajalna przez organizm człowieka (wchłaniana jest równie szybko jak glukoza). Zastosowanie
Maltodekstryna jest stosowana jako środek zapobiegający krystalizacji sacharozy w przetworach wysokosłodzonych.
E618 Guma gellan
Syntetyczny zagęszczacz, środek żelujący i stabilizator. Produkowany przez mikroorganizmy rosnące na podłożu zawierającym cukier. Nie przyswajany przez organizm człowieka. Substancja o działaniu przeczyszczającym. Brak wiarygodnych danych. Niemożliwe jest wydanie wiążącej opinii.
Po przeczytaniu składu nieco opadł mój zapał do picia ;) dlatego też rozpoczęłam kolejna poszukiwania...
Napój sojowy BIO Drink
Skład: woda źródlana, soja obłuszczona włoskiego pochodzenia* (8%), sól morska.
* z kontrolowanych upraw ekologicznych.
Kod EAN : 8019428007005
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz