poniedziałek, 13 stycznia 2014

ŚWIATOWID Salami Ser w plastrach



SER SALAMI - ser dojrzewający.
Składniki: Mleko pasteryzowane, sól, stabilizator - chlorek wapnia, substancja konserwująca - azotyn potasu, kultury bakterii mlekowych, podpuszczka, barwnik - annato

Kod kreskowy (EAN) : 20474270
Wartość energetyczna w 100g : 315kcal 

Skorowidz: 
E 509 - Chlorek wapnia 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 ) "Syntetyczny wzmacniacz tekstury i stabilizator .Sól wapniowa kwasu solnego. Uważany za nieszkodliwy."  

E 249 - Azotyn potasu: 
Azotyn potasu (nazwa Stocka: azotan(III) potasu), KNO2 – nieorganiczny związek chemiczny z grupy azotynów, sól kwasu azotawego i potasu.

Toksyczność:
Azotyn potasu jest w większych ilościach toksyczny. LD50 (królik, doustnie) wynosi 200 mg/kg. TDLo dla człowieka (doustnie) wynosi 1,428 mg/kg[6]. W wyniku reakcji KNO2 z aminami powstającymi w wyniku rozkładu białek w organizmie mogą tworzyć się rakotwórcze nitrozoaminy.

Działa także bardzo szkodliwie na organizmy wodne (ekotoksyczność). LC50 = 620 mg/l 96 h (danio pręgowany), EC50 = 215 mg/l 48 h (dafnia wielka).

E 160b Annato, biksyna, norbiksyna 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )    
Naturalny, roślinny barwnik pomarańczowy otrzymywany z nasion drzewa tropikalnego Bixa orellana L. Niemożliwe jest obecnie wydanie jednoznacznej opinii.

PODSUMOWANIE : Ze względu na azotyn potasu będę unikać ... 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

HM