sobota, 11 stycznia 2014

Czekolada mleczna z orzechami laskowymi




Składniki: cukier, orzechy laskowe (14%), tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, tłuszcz roślinny, serwatka w proszku, emulgatory (lecytyna sojowa, polirycynooleinian poliglicerolu) aromat.
Masa kakowa min 25%  
Oprócz tłuszczu kakaowego zawiera tłuszcze roślinne 

Składniki alergenne : produkt zawiera nasiona soi, mleko (łącznie z laktozą), orzechy laskowe.
Może zaraz zawierać śladowe ilościorzeszków arachidowych, innych orzechów, glutenu, jaj i sezamu.

Kod kreskowy (EAN) : 5051007019255

Skorowidz: 
cukier...  a czego spodziewać się po czekoladzie ;)

lecytyna sojowa 
Ze strony ABC ZDROWIE : http://portal.abczdrowie.pl/lecytyna-sojowaLecytyna sojowa to mieszanina fosfolipidów oraz steroli pełniących w organizmie człowieka ważne dla życia funkcje. Lecytyna buduje błony komórkowe, stanowi źródło choliny. Dieta bogata w lecytynę poprawia pamięć, obniża poziom cholesterolu LDL oraz korzystnie wpływa na komórki wątroby


E 476 Polirycynooleinian poliglicerolu 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  
Syntetyczny emulgator i stabilizator. Stosowany w produktach przeznaczonych do smarowania pieczywa o zredukowanej ilości tłuszczu, do sosów sałatkowych, słodyczy na bazie kakao i czekolady. W testach na zwierzętach przy podawaniu dużych dawek obserwowano powiększenie wątroby i nerek. Odradza się częste spożywanie.

1 komentarz:

  1. Dobra czekolada nie jest zła, ba, może być nawet lekarstwem :) polecam Cocoa :)

    OdpowiedzUsuń

HM