sobota, 15 czerwca 2013

Stosunkowo szybki i prosty obiad - labraks pieczony w całości :)



Po zakupie ryby o nazwie Labraks (z Lidla)... długo szukałam przepisu który będzie dla tej ryby odpowiedni ... na szczęście z pomocą przyszła Kwestia Smaku i "Ryba pieczona w całości" : http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/ryba_pieczona_w_calosci_z_ziemniakami/przepis.html

Przepis po modyfikacji :
Składniki, 2 porcje:
• 2 świeże, wypatroszone ryby labraks (okoń morski)
• 4 większe ziemniaki
• 1/2 cytryny
• 3 gałązki świeżego rozmarynu
• 2 ząbki czosnku
• 60 ml białego wina
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• oliwa z oliwek extra vergine

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 250 stopni.
Przygotować formę żaroodporną, która pomieści rybę wraz z ziemniakami. Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem, wysmarować 2 łyżkami oliwy extra vergine. Położyć na środku żaroodpornego naczynia. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, opłukać, gotować w osolonej wodzie przez około 9 minut, aż będą prawie miękkie (będą się jeszcze dopiekały w piekarniku). Cytrynę pokroić na plasterki a każdy plasterek podzielić jeszcze na 4 części. 3 kawałeczki cytryny włożyć do wnętrza ryby razem z jedną gałązką rozmarynu. Ziemniaki odcedzić i wymieszać z resztą pokrojonej cytryny oraz resztą listków rozmarynu (drobno posiekanych - około 2 łyżeczki). Wlać 2 łyżki oliwy extra vergine, doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodać czosnek podzielony na 3 części i wszystko razem wymieszać. Obłożyć rybę ziemniakami i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec bez przykrycia przez 20 minut. W połowie pieczenia wlać białe wino.

Polecam :) ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

HM