sobota, 15 czerwca 2013

Czy wciąż używasz mikrofalówki?

Ciągle staramy się odkrywać nowe sposoby, które ułatwiają nam życie dzięki zastosowaniu innowacyjnych wynalazków Często zapominamy jednak, że nie wszystkie wynalazki są dobre dla naszego zdrowia. Kuchenki mikrofalowe są jednym z takich wynalazków, które mylą zdrowie z wygodą. Czy można polegać na wygodnej kuchence mikrofalowej i podgrzewać z jej pomocą jedzenie? Może warto się zastanowić nad wprowadzeniem do swojego życia tego tak zwanego "nieszkodliwego" wynalazku człowieka.

Kuchenka mikrofalowa - naprawdę nieszkodliwa?

Pierwsza kuchenka mikrofalowa została wynaleziona przez Raytheon, tuż po II wojnie światowej. Wtedy, nie zapowiadało się że stanie się tak ważnym sprzętem gospodarstwa domowego. Kilka lat później, kuchenki mikrofalowe zyskały sporą popularność jako urządzenie do podgrzewania wcześniej przygotowanych potraw i do gotowania warzyw. W ciągu ostatnich kilku dekad, kuchenki mikrofalowe stały się niezbędnym elementem. Rzadko znajdzie się obecnie kuchnię bez kuchenki mikrofalowej ! Obecnie ponad 90% domów w Ameryce, używa kuchenek mikrofalowych do ponownego ogrzewania żywności, oraz do codziennego przygotowania posiłków. To jest tak proste w obsłudze i zajmuje tylko kilka minut, aby gotowy do spożycia posiłek mógł znaleźć się na stole. Jednak zasadniczo, jak może wiecie, kuchenka mikrofalowa wykorzystuje promieniowanie mikrofalowe do ogrzewania spolaryzowanych cząsteczek w żywności. Niestety promieniowanie mikrofalowe zostało powiązane z zakłóceniem struktury molekularnej żywności. W rezultacie w produktach przygotowywanych w kuchence mikrofalowej brakuje zdrowych składników odżywczych, ponieważ większość z nich została zniszczona podczas ogrzewania! Czy wiesz, że w Związku Radzieckim w 1976 roku zakazano używania kuchenek mikrofalowych? 

Mikrofalowa żywność bezpieczna i zdrowa?

Poniżej kilka badań i wyników...

1. Mikrofale są szkodliwe dla żywności dla niemowląt

Okazało się, że jedzenie gotowane w kuchenkach mikrofalowych jest niezdrowym i nienaturalnym podejściem do przygotowania jedzenia dla dzieci. Według raportu Instytutu ds. Młodych Rodzin, przy Uniwersytecie Stanowym w Minnesocie, opublikowanym w 1989 roku, butelki mleka podgrzewane w kuchence mikrofalowej mogą być szkodliwe dla dzieci.

Wysoka temperatura mleka może nie tylko poparzyć usta i gardło dziecka, ale również para zawarta w butelce może spowodować wybuch butelki. Ponadto mleko ogrzewane w kuchence mikrofalowej  zmienia strukturę molekularną! Promieniowanie mikrofalowe może spowodować, utratę niezbędnych składników odżywczych w żywności , co czyni je niezdatnym do spożycia. To tak jak karmienie fałszywym mlekiem, bez prawdziwych substancji odżywczych. Badanie potwierdza również, że znacznie lepiej i bezpieczniej ogrzewać butelki poprzez umieszczenie pod kranem z gorącą wodą, niż przez ogrzewanie ich w kuchence mikrofalowej.

2. Mikrofale mogą zniszczyć twoją krew

Kolejne szokujące odkrycie o promieniowaniu mikrofalowym wyszło na jaw, gdy pielęgniarka w szpitalu w Oklahoma użyła mikrofalówki do podgrzania krwi do transfuzji. Pacjent natychmiast zmarł z powodu transfuzji. ​​Stwierdzono, że podczas podgrzewania, mikrofale wprowadziły do krwi niszczące substancje.

3. Mikrofale zmniejszają stężenie hemoglobiny

Aby zrozumieć, dlaczego mikrofale są niebezpieczne dla zdrowia, Raum & Zelt przeprowadziło w 1992 roku badanie, które wskazały na kilka zauważalnych zmian w ciele człowieka, po konsumpcji mleka i warzyw podgrzewanego w kuchence mikrofalowej. W badaniu, ośmiu ochotników jadło różne kombinacje tej samej potrawy, gotowanej w różny sposób. Różny sposób przygotowania powodował zmiany we krwi ochotników. Po zjedzeniu posiłku przygotowanego w kuchence mikrofalowej, obniżył się poziom hemoglobiny, która jest ważnym składnikiem krwi, natomiast wsrósł poziom białych krwinek i cholesterolu. Spadła również ilość limfocytów, które zapewniają odporność organizmu, co jest niepokojącym objawem. Wzrosła również ilość bakterii. 

4. Żywnoś podgrzewana przy pomocy fal mokrofalowych może powodować raka

Dr Hans Ulrich Hertel, przeprowadził badania, które wykazały że jedzenie gotowane w mikrofalówce ma wpływ na powstawanie raka. 
Podczas badań klinicznych, w Szwajcarskim Federalnym Instytucie Technologii i Instytucie Uniwersyteckim Biochemii, dotyczących skutków "kuchenki mikrofalowej" na składniki odżywcze i ludzką krew. Pokazał, że promieniowanie mikrofalowe całkowicie niszczy składni odżywcze w żywności i może mieć bardzo zły wpływ na organizm człowieka. Stwierdził również, że jedzenie z mikrofalówki powoduje zmniejszenie stężenia hemoglobiny w naszym organizmie i może zwiększyć poziom cholesterolu.

Komfort czy zdrowie? Wybór należy do Ciebie!

FDA, rząd, a nawet producenci, mogą nigdy nie powiedzieć jak szkodliwe są skutki gotowania żywności w kuchenkach mikrofalowych. Jest oczywiste, że kuchenki mikrofalowe i nie są zalecaną metodą gotowania. Można żyć zaprzeczając i wciąż używać mikrofalówek, lub rozpocząć gotowanie jedzenia w tradycyjny sposób (na kuchenkach gazowych czy elektrycznych). Używaj konwencjonalnego i bezpiecznego sposobu!

Źródło : http://www.foodmatters.tv/articles-1/are-you-still-using-a-microwave-oven

1 komentarz:

HM