środa, 19 grudnia 2012

PARÓWKI Z SZYNKI - Krakus

Dziś w sklepie moją uwagę przyciągnęły parówki z szynki marki Krakus ... na których producent ochoczo informuje że mają 90% mięsa... są bez fosforanów... bez glutaminianu sodu ... i bez osłonek...  

i według składu umieszczonego poniżej... jest to faktycznie niezła parówka... nie ma MOM ... i gdyby nie azotyn sodu, można by powiedzieć że świetna... jednak ten składnik sprawia że lepiej parówkę podgrzać w max 100 °C ... niż np piec ją w piekarniku ! 




Kiełbasa wieprzowa homogenizowana, wędzona, parzona. 

Składniki : mięso wieprzowe z szynki (90%), sól, glukoza, białko sojowe, cytrynian trisodowy- stabilizator, askorbinian sodu- przeciwutleniacz, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromaty ( w tym seler), aromat dymu wędzarniczego, azotyn sodu - substancja konserwująca.
Produkt zawiera soję i seler.
Może zawierać śladowe ilości zbóż zawierających gluten, mleka (łącznie z laktozą), gorczycy.

Skorowidz:
E 331 Cytryniany sodu 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 ) 
Syntetyczne regulatory kwasowości i stabilizatory. Sole sodowe kwasu cytrynowego. Patrz E 330. Uważane za nieszkodliwe.

E 330 Kwas cytrynowy 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 ) 
Otrzymywany na drodze fermentacji pleśniowej (Aspergillus niger) regulator kwasowości i przeciwutleniacz. Substancja występująca w przemianie materii człowieka. Tylko w bardzo dużych dawkach, które nie są stosowane w żywności, może powodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia. Uważany za nieszkodliwą.

E 301 Askorbinian sodu 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 ) 
Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Sól sodowa kwasu askorbinowego. Patrz E 300. Uważany za nieszkodliwy.

E 250 Azotyn sodu 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 ) 
Syntetycznie produkowany konserwant i stabilizator barwy. Stosowany powszechnie do peklowania mięsa przeznaczonego do produkcji wędlin. Hamuje rozwój bakterii szkodliwych dla zdrowia (m.in. Clostridum botulinum). Spożyty w dużych ilościach utrudnia transport tlenu przez krew. Jest to szczególnie niebezpieczne w przypadku niemowląt. Podczas ogrzewania peklowanych przetworów mięsnych -w temperaturze powyżej 150°C - wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy. Odradza się częste spożywanie

Wartość energetyczna w 100g : 283kcal 



Podsumowanie... niezłe parówki... należy jednak uważać na zawarty w składzie azotyn sodu ... i nie podgrzewać parówek do temperatury powyżej 150 `C !!! Czyli unilamy pieczenia i smażenia parówek :) 

(W procesie smażenia tłuszcz osiąga temperaturę rzędu 150 –250C) 

Dostają ocenę 7 / 10 (gdzie 10 jest najwyższą oceną)

2 komentarze:

  1. Czasami mam poważne opory przed takimi parówkami. Choć te rzeczywiście wyglądają całkiem dobrze - w końcu zawierają mięso, a nie samą soję czy wodę. Nic jednak nie przebije własnych wyrobów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne parówki. Teraz mają jeszcze ciekawszy smak. Lekko podgrzane, podaje je mojej prawie dwuletniej córeczce. Świetnie nadają się dla dzieci, gdyż są mniej słone od pozostałych parówek. Jak na parówkę mają świetny skład.

    OdpowiedzUsuń

HM